Legendás nyulak

A húsvéti ünnepkör ikonikus állata a nyúl, ami egyértelműen a tavaszt, az újjászületést és a termékenységet hivatott szimbolizálni. Több helyen amerikai származásúnak vélik a hímes tojásokkal operáló tapsifülest, máshol pedig kifejezetten közép- és nyugat-európai hagyományként emlegetik.
Egyesek úgy tartják, hogy csupán egy buta félreértés miatt lett a nyúl bármilyen más kisállat helyett a húsvéti ünnepkör főállású cukisága. Egyes német területeken ugyanis egykor gyöngytyúkot ajándékoztak egymásnak az emberek. A gyöngytyúk német neve Haselhuhn, rövidebben Hasel. A nyúl pedig németül nem más, mint Hase. Akárhogy is, a nyúl ügyesen megvetette szőrös tappancsát az európai húsvéti hagyományokban, így a boltokban sorakozó csoki- és plüssnyulak már ugyanolyan elengedhetetlen és nélkülözhetetlen kellékei ennek az ünnepnek, mint a piros tojás vagy a sonka. De persze nem csak a húsvéti tojászsonglőr az egyetlen tapsifüles, aki sztár lett az elmúlt időkben. Lássunk csak néhány bundás celebet! 
 
Tapsi Hapsi 
 
Ő a Bolondos dallamok egyik főhőse, egy nagyon laza, lágyszívű nyúl úr, a Warner Bros. közismert rajzfilmfigurája, akinek a „Mi a hézag, hapsikám?” mondata szinte a védjegyévé vált. Minden vagánysága ellenére azonban Tapsi Hapsi nem éppen fiatal legény már, hiszen lassan 80 éve, 1938 áprilisa óta szórakoztat kicsiket és nagyokat.  
 
Kockásfülű nyúl  
 
Ugyancsak éltes korú már – legalábbis nyúlévekben – a magyar klasszikusnak számító Kockásfülű nyúl, aki a hetvenes évek szülöttje. Ő ugyan túl sokat nem beszél, és nem is vagánykodik, de hősiessége példaértékű. Egyfajta hungarikum, akit szuperhősként is emlegethetnénk, hiszen a füleiből pillanatok alatt propellert csavar, ha a világ megmentéséről van szó. 
 
Bob és Bobek 
 
Ők egy ugyancsak ikonikus rajzfilmsorozat főszereplői. A legfontosabb dolog, amit tudni érdemes róluk az az, hogy egy cilinderben élnek és reggelente együtt tornáznak. Valamint az sem mellékes infó róluk, hogy sok vicces helyzetbe képesek keveredni, amiből persze leleményességgel mindig kijutnak, de azért bárkinek képesek egy kis mosolyt csalni az arcára. 
 
Duracell nyuszi 
 
Talán ő minden idők legelső reklámnyula. Első felbukkanása 1973-ra tehető. Ám ez a kis szőrgolyó világmegváltó tervek és hősi cselekedetek helyett mindig csak ceruzaelemmel a hátán rohangászik. De legalább rózsaszínű és persze cuki.  
 
Nesquik nyuszi 
 
Elnézést, tévedtünk. Ugyanis a Duracell nyuszival pontosan egyidős a Nestlé, vagyis pontosabban a Nesquik nyuszija, Quicky. Ő is, csakúgy, mint rózsaszín barátja, 1973-ban jelent meg első formájában a reklámban, és azóta is előszeretettel csónakázik vad csokifolyammal elárasztott búzamezőkön, elképesztő sztorikkal traktálva a tévénézőket. 
 
Micimackó nyuszija 
 
Nem mai „csirke” Milne, vagyis a Micimackó szigorú, rendmániás, de persze titkon nagyon is jószívű Nyuszija sem, aki 1926 óta, azaz éppen 91 éve ülteti fáradhatatlanul a répákat a kiskertjében, és igyekszik megzabolázni a Százholdas Pagony néha kicsit szeleburdi lakóit. Még ha ez a vállalkozása néha az idegeire is megy… 
 
A Gyalog galopp gyilkos nyula 
 
Habár többnyire cuki tapsifülesekkel találkozunk regényen innen és rajzfilmen túl, mégis akadnak a kultúrtörténetben gonosz nyulak is. Ilyen például a Gyalog galopp híres-hírhedt vérnyula, aki bár első ránézésre csak egy ártatlan fehér állatkának tűnik, mégis képes volt halálra rémiszteni és aljas módon ebéddé tenni Lancelot bátor(talan) csapatának egy részét. 
 
Fehér Nyúl  
 
Lewis Caroll 1865-ös, Alice Csodaországban című könyvében bukkan fel időről időre ez a kicsit ideges, folyton az óráját szorongató Fehér Nyúl, aki mindig éppen késésben van. Az viszont kész szerencse, hogy Alice azon a bizonyos napon pont összefut vele, hiszen az ő üregébe esve kezdődik el a lány szürreális utazása egy világhírűvé vált abszurd mesevilágban. 
 
Nyúl Peti 
 
Örökké kíváncsi, rakoncátlan nyúlfiú ő, aki természetesen nem fogadja meg az anyai intelmeket. Vakmerő kalandjai pedig általában majdnem az életébe is kerülnek. Szerencsére azonban mindig megmenekül, pedig nem egyszer üldözi véreskezű gazda, vagy más, kisnyulakra leselkedő ádáz ellenség. 
 
Nijntje, vagyis Miffy 
 
Kicsi, fehér, teljesen egyszerű, ám annál nagyszerűbb nyúl a holland Miffy, akit a nemrég elhunyt szerző, Dick Bruna az ötvenes években pár éves kisfiának talált ki. A pöttöm karakter történeteiből végül csaknem 30 mesekönyv, 2013-ban pedig nagyon sikeres rajzfilm is született. Így lett ez a kis nyúl olyan ikonikus jelképe Hollandiának, mint például Harisnyás Pippi Svédországnak.  
Kurcz Orsi
2017.04.10
|
(14 kép)


Játék
Az ŰrDongó a Transformers-franchise megújítására vállalkozik, a film a címszereplő robot eredettörténetét meséli el.
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.