Restart – A laptop mint műtárgy

Szentendre, Barcsay Múzeum, Szentendre, 2017. március 23. - május 7.
Harminc neves szentendrei képzőművész laptopalkotásai láthatók a Barcsay Múzeum új kiállításán. A május 7-ig látható tárlat főszereplője a számítógép, „korunk fétise”, amely alig két évtized alatt mindennapi életünk nélkülözhetetlen, meghatározó részévé vált.
A kezdetben leginkább csak írógéppótlékként és játékgépként tartott computerek az internet térhódításával beköltöztek a háztartásainkba, a közösségi oldalak megjelenésével pedig a dolgozószobánk után helyet követeltek a hálószobánkban is. 
 
„Magán- és közéletünk, munkánk, kapcsolatunk a világgal – manapság e bonyolult szerkezet függvényévé vált. Mennyire legyünk kiszolgáltatottak, s milyen mértékben vegyük komolyan, hogy ne nőhessen fölénk?” Ezekre a kérdésekre keresi a választ a kiállítás, amelyen Aknay János, Almási Gertrud, Asszonyi Tamás, Baksai József, Bálint Ildikó, Barakonyi Zsombor, Bihon Győző, Bojtor Verabella, Borsódy Eszter, ef Zámbó István, Farkas Zsófi, Fekete János, Fe Lugossy László, Gulyás Andrea, Jávor Piroska, Kemény Zoltán, Krizbai Alex, Lukoviczky Endre, Orbán Attila, Pacsika Rudolf, Paraszkay György, Pistyur Imre, Regős Anna, Regős István, Szabó Tamás, Tímár Gergő, Verebélyi Diána és Závodszky Ferenc használaton kívüli laptopokból „álmodott” műalkotásait láthatják a játékos kedvű látogatók. 
 
A kezdeményezést Fekete János művészetkedvelő szentendrei polgár indította el néhány évvel ezelőtt, az ötlet pedig hamar szárnyra kapott. A játékba sorra kapcsolódtak be a szentendrei képző- és iparművészek, akik számára élvezetes feladatot jelentett annak a megfogalmazása, milyen művészit látnak az élettelen szerkezetben. A tárlaton a laptop-műalkotások mellett számítógép-alkatrészekből készült különleges ékszereket is láthatunk, amelyek külön erre az alkalomra készültek.  
2017.04.10
|


Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.