Art deco a pusztán – Sajó István (1896-1961) és műve

Budapest, Műcsarnok, 2017. április 7. - június 4.
A debreceni születésű Sajó István előtt fényes karrier állt az 1920-as évek Amerikájában. A tehetséges fiatal építész előbb New Yorkban, majd Floridában tervezett épületeket, ám honvágyával küzdve mégis hazajött az Alföldre.
1928-ban települt vissza Magyarországra, és úgy döntött, megszerzett tapasztalatát a magyar viszonyok közt alkalmazza: szülővárosa földszintes, népi klasszicista polgárházai között megépítette tágas, korszerű art deco épületeit.  
 
Sajó munkásságát a debreceni MODEM után most a Műcsarnok mutatja be. A tárlat átfogó képet ad az art deco mesterének teljes életművéről, a válogatás az amerikai hatású art deco tégla épületegyüttesektől a letisztult formavilágú, funkcionalista köz- és magánépületekig terjed. Korabeli filmhíradókon feltárulnak Debrecen 1930-40-es éveinek kulturális és közéleti eseményei, láthatunk korabeli fotókat Sajó megvalósult terveiről és ízesen megrajzolt szabadkézi vázlatokat, valamint tervrajzokat, sőt, bepillanthatunk Sajó stilizált, színházi térhatású dolgozószobájába is, amelyben az általa tervezett art deco bútorok és tárgyak is helyet kaptak.  
2017.04.10
|


Játék
Amikor három szülő rájön, hogy a lányaik paktumot kötöttek, mely szerint el fogják veszteni a szüzességüket az érettségi banketten, titkos, egy éjszakás akciót terveznek a tinik tervének meghiúsítására.
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.