Az étkezés ártalmasságáról

Budapest, Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház, október 12. 19:00
Parti Nagy Lajos művét az Orlai Produkciós Iroda és a Füge Produkció mutatja be a Jurányi Házban. A darabot Znamenák István rendezésében Mészáros Máté adja elő.

 
Az évekkel ezelőtt megjelent azonos című hosszúpróza Az előadás alcímet viselte, nem véletlenül. Az étkezés ártalmasságáról valóban termékbemutató előadás, a főhős, bizonyos Fibinger tragikomikus nagymonológja, életáriája haknikörútja egy állomásán, egy sokat látott vidéki művelődési ház színpadán. Jóllehet a főhős az étkezésről beszél csillapíthatatlanul, de életről, halálról, szerelemről szól; a szenvedélyről, az olthatatlan, kéjes dühről, amivel az ember be akarja kebelezni a másikat, magát, a világot, míg el nem dől vele önnön börtöne és temploma, a kalodányi test. 
 
„Éppen összeomolni látunk egy embert, aki a feladatát képtelen jól csinálni, mert kikészül, és pont most lesz elege. Nem érdekli, hogy a közönsége pénzt adott azért, hogy hallja őt beszélni az étkezés ártalmasságáról. Ehelyett inkább a párkapcsolatáról értekezik, amiben nem érzi jól magát, és a főhős beszél arról a frusztrációról, hogy miért egészségtelen, erkölcstelen, törvénybe ütköző mindaz, ami jól esik. Az már az elején rögtön látszott, hogy meg kell majd küzdenem vele. Ismertem korábban is Parti Nagy Lajos műveit, műfordításait, fel voltam rá készülve, hogy nem lesz könnyű elmondani azokat a mondatokat. Nem úgy tagolja a szövegek egységét, ahogy egy „hagyományos” vagy párbeszédes formában írt színdarabban szokás. A klasszikus darabokban a központozásnak nyilván van jelentősége, itt nem feltétlenül, vagy nem éppen ugyanaz. Beszéd- és színésztechnikailag ez egy nehéz szöveg” – vallja Mészáros Máté. 
2017.04.10
|


Bátori Zsolt kiállítása.
Pécs, Zsolnay Kulturális Negyed, szeptember 21. - október 20.

World Press Photo 2017.
Budapest, Néprajzi Múzeum, szeptember 22. - október 23.

56. Őszi Aukció.
Budapest, Kieselbach Galéria, szeptember 23. - október 7.

Játék
New York, Párizs, Tokió és London után Budapesten is megrendezésre kerül a Felabration, a legendás nigériai zenész és emberjogi aktivista, Fela Kuti munkássága előtt tisztelgő emlékest.
Copyright © 2017 Minnetonka Lapkiadó Kft.