Modern cseh képzőművészeti alkotások vásárlását támogatja a cseh állam

Évi 80 millió koronával (920 millió forint) fogja támogatni a következő három évben a cseh állam a hazai galériákat az utóbbi fél évszázadban keletkezett cseh képzőművészeti alkotások megvásárlásában - döntött a cseh kormány.
A kulturális minisztérium javaslatára erre a célra külön állami alapot hoznak létre, amely segíteni fogja a csehországi galériákat abban, hogy az utóbbi fél évszázadban keletkezett hazai festményeket, szobrokat, fényképeket és más képzőművészeti alkotásokat szerezzenek be, illetve azokat bemutassák a nagyközönségnek.  
 
Csehországban immár 75 éve hiányzik egy olyan állami galéria, amely a modern cseh képzőművészet bemutatására összpontosítaná tevékenységét. Egy ilyen intézmény hiánya nemzetközi összehasonlításban is szokatlan. A jövő szempontjából fontos, hogy a modern cseh képzőművészet elfoglalja az őt megillető helyét a kiállítótermekben - indokolta a kezdeményezést Daniel Herman kulturális miniszter. Az utolsó intézmény, amely kortárs hazai művészetre szakosodott, az 1942-ben bezárt Modern Galéria volt.  
 
A galériák és a képzőművészeti szféra óvatos optimizmussal vette tudomásul a kormány döntését. Abban mindenki egyetért, hogy a modern cseh képzőművészet elhelyezésére és bemutatására a galériákban feltétlenül szükség van. Ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, hogy a kultúra támogatására fordított állami összegek az utóbbi időben folyamatosan csökkennek, s félő, hogy a modern képzőművészeti alkotások megvásárlására elkülönített állami pénz a jövőben gyorsan csökkenhet.  
 
A minisztériumi javaslat szerint a pályázatokat egy kilencfős testület bírálja el, a galériák egy-egy mű vételárának maximum 70 százalékára kérhetnek pénzt az államtól, a beszerzendő alkotások piaci értéke nem haladhatja meg az egymillió eurót. A 20. század második felében keletkezett képzőművészeti alkotások közül eddig egy sem érte el ezt az összeghatárt.  
 
(MTI) 
2017.04.11
|


Játék
1977. A fiatal amerikai Susie Bannion (Dakota Johnson) Berlinbe utazik, hogy csatlakozzon a nagyhírű Markos Tanz Companyhoz. Ahogy megérkezik, a társulat egy másik tagja, Patricia titokzatos körülmények között eltűnik.
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.