A világ legértékesebb kortárs kiállítása: Kincsek a „Hihetetlen” roncsai közül

Tate Modern, London, 2017. december 3-ig
Damien Hirst új projektjének kiállítása egyszerre két helyszínen, a velencei Palazzo Grassiban és a Punta della Doganában látogatható. A művésznek a 2004-es nápolyi régészeti múzeumban megrendezett retrospektív kiállítása óta ez lesz az első nagy egyéni tárlata Olaszországban.
A rendkívüli kiállítás, melyen a művész tíz éve dolgozik, egy képzelt gyűjtő képzelt középkori gyűjteményének hullámsírból való mentett emlékeit mutatja be. Természetesen az elsüllyedt hajó, melyről a kincseket felhozták, szintén képzelt. Mindez a művész fantáziája, a megmentett munkák pedig a művész munkái. A kiállítás, a kincsek elkészítése a művésznek több millió angol fontjába került.
 
Damien Hirst 1965-ben született Bristolban. A Goldsmith képzőművészeti egyetemre járt, ahol a második évben megrendezte a „Freeze” című csoportos kiállítást. Ezzel hirtelen nevet is szerzett magának, de a kiállítással nemcsak az ő karrierje indult el, hanem brit művészek egész generációjáé. 
 
Az 1980-as évektől Hirst változatos médiumokat – szobrászat, festészet és a rajz – használva készített installációkat. A munkák a művészet, a szépség, a vallás, a tudomány, az élet és a halál összefüggéseit boncolgatták. Ezek közt volt az ikonikus cápa formaldehidben, Az agyhalál fizikai képtelensége egy élő emberben (1991) és A Szerelem Isten (2007), a platinába öntött koponyacsoport is. A művész tulajdonképpen a kortárs hitrendszert kutatja és vitatja, valamint az emberkísérletekben rejlő bizonytalanságokat mutatja meg.  
 
1987 óta több mint 90 egyéni Damien Hirst-kiállítás volt világszerte, és több mint 300 csoportos kiállításon vett részt. 2012-ben a londoni Tate Modern egy nagyszabású retrospektív tárlattal adózott munkásságának. A kiállított tárgyak előállítása szempontjából minden bizonnyal ez a mostani tárlat a világ legértékesebb egyszemélyes kortárs kiállítása. 
 
(BBC/Palazzo Grassi) 
 
 
2017.04.13
|


Zakar István kiállítása.
Budapest, Újlipótvárosi Klub Galéria, 2017. december 14. - 2018. január 12.

Geszler Mária keramikusművész kiállítása.
Szombathely, Szombathelyi Képtár, 2017. december 14. - 2018. március 4.

"De lelkem Isten megnyitá"– a köztünk élő Arany János.
Debrecen, Kölcsey Központ, 2017. december 20. - 2018. február 28.

Játék
A művészet templomai című sorozat immár 9. epizódjához érkezett. A hazánkban is nagy sikerű Vatikáni Múzeum 3D, a Firenze és az Uffizi-képtár 3D és a Pápai bazilikák 3D alkotóinak új filmje a legkiválóbb reneszánsz mesterek egyikének és művészettörténet egyik legmeghatározóbb alakjának, Raffaello Sanziónak állít emléket.
Copyright © 2017 Minnetonka Lapkiadó Kft.