Áprilisi bringakalauz

Király idő, napsütés, tavasz, lágy szellő, virágillat, szerelem. Mi más kellhet még a boldogsághoz? Ja, igen: két kerék és egy kis szabadság. Ne tétovázz kitekerni a friss levegőre, nehogy aztán ne legyen miről nosztalgiáznod a hideg és sötét téli hónapokban! Bicajra fel!
I Bike Budapest! 
 
Minden év áprilisában, a Föld napja alkalmából hatalmas kerékpáros tömeg vonul végig a város egy megadott útvonalán. Ez az évek óta tartó civil demonstráció azonban nem csak és kizárólag a bolygónkért, valamint a környezetszennyezés ellen tüntet, hanem a főváros jobb biciklizhetőségéért, és azért, hogy egyre több biciklis lepje el Budapest útjait is. Persze a két téma valamilyen szinten összekapcsolódik, de az évről évre tekerő tömeg láttán elég egyértelmű, hogy nem a kedv, sokkal inkább a lehetőség szab gátat a városi bringázóknak. Éppen ezért szép eredmény, hogy az elmúlt évek megmozdulásai hatására ma már egyre több városi bringaút épül-szépül. Azonban bőven van még cél, amiért ez alkalommal is érdemes nyeregbe pattanni: idén ezt április 22-én szombaton teheted meg. Csatlakozz te is az induló tömeghez, délután négykor a Szabadság téren! További információ a Facebookon!
 
A városi biciklizésről 
 
A városi tekerés sosem könnyű téma. Hiszen ahhoz, hogy két keréken indulj neki a napnak, nemcsak a lustaságodat, hanem a félelemérzetedet is le kell győznöd, mert azt azért nem állíthatjuk, hogy az egész főváros tökéletes bringaúthálózattal lenne átszőve. Akad sajnos még bőven olyan szituáció, amikor a forgalomba beállva tudsz csak haladni. Ennek ellenére eléggé szép tendenciát mutatnak az elmúlt évek biciklis fejlesztései, szóval egyre kevesebb veszélyes helyzetben kell kipróbálnod magad. Indulás előtt viszont mindenképpen érdemes tájékozódni a megépített utakról, hátha pont a te melóhelyed felé vezet egy hibátlan szakasz. 
 
Budapesti kerékpárutak  
 
Hogy alátámasszuk előző állításunkat, íme néhány példa arra, amerre ma már végig kiépített bicikliúton kerekezhetsz Budapesten: a kedvencünk a budai rakpart, amit Budafoktól a Margit hídig csaknem végig bicikliúton tehetsz meg. A másik ilyen markáns táv a Fővám tér és az Arany János utca közti szakasz. Ezenkívül persze bőven akad még a városban több, hosszabb-rövidebb kiépített rész, így például a pesti Duna-part is majdnem végig biztonságosan bejárható. 
 
Budapesthez közeli bicajos helyek 
 
Nyilvánvaló, hogy nem csak a városban nagyszerű dolog a biciklizés. Például hétvégi programnak sem utolsó, ha a barátokkal vagy a családdal kitekertek a város mellé egyet piknikezni. Többek között ilyen alkalmakra szuper cél lehet a Lupa-sziget, Budakalász környéke és Szentendre, vagy az edzettebb lábúaknak akár a kicsit távolabbi Visegrád is. Ha pedig egy egész napos túrát is szívesen bevállaltok, akkor irány a Velencei-tó, ahova érdemes vonattal érkezni, és Velence településtől kezdeni a tókerülést, ami középtempóban, hobbibiciklistáknak sem több mint 4-5 óra. A kilátás és az élmény pedig mesebeli! 
 
Tippek bringázáshoz 
 
Ha hosszabb, ha rövidebb távra indulsz a bicikliddel, van néhány dolog, amit mindig jó, ha magadnál tartasz. Ebből a „kötelező” felszerelésből az első számú természetesen az ivóvíz, hiszen bármikor jól eshet, illetve szükséged lehet rá. A többi holmi, ami pedig szintén nem baj, ha egy kis táskában nálad van, az egy csavarkulcs, mini pumpa és kerékragasztó, bármiféle probléma azonnali orvoslására. Hasonló célból – saját magad összetákolására – sem árt, ha van nálad eszköz, azaz egy-két ragtapasz és egy kis sebfertőtlenítő. 
Kurcz Orsi
2017.04.13
|


Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.