Carolee Schneemann nyerte az 57. Velencei Biennálé Arany Oroszlán életműdíját

A nagyjából hat évtizedes pályafutása alatt Schneemann munkáival alapvetően változtatta meg a szexualitásról és a nemi szerepekről szóló párbeszédet, miközben nagymértékben hozzájárult a performansz művészethez.
Schneemann legismertebb munkáit a 1960-as és 70-es években alkotta, melyek között volt a Tekercs című, 1975-ös performansz, melyben a művész meztelenre vetkőzött és egy feminista szövegekkel teleírt kézirattekercset húzott elő a vaginájából, melyet felolvasott a nézőknek. Christine Macel, a Velencei Biennálé a kurátora szerint Schneemann életművében a nőt a teremtő és a teremtés tevékeny részesévé teszi. Szemben a hagyományos a női képpel, melyben a nő csupán egy meztelen tárgy, ő a meztelen női testet ősi, archaikus erőnek használja, amely egyesíti az energiákat. Saját testét mint a kinyilatkoztatás eszközét használja a művészetében.
 
A művész újabb munkájában folytatja hagyományos elnyomó férfi nemi normák tagadását, amely, ahogy Schneemann maga is megjegyzi, még mindig releváns a Donald Trump-érában. Schneemann díjának átadása a Velencei Biennálé megnyitóján, május 13-án lesz. 
 
(artnet.com/artforum.com) 
2017.04.18
|


Játék
Úgy bulizz, mintha a munkahelyed múlna rajta az év legemlékezetesebb vígjátékában! Mikor egy mindenbe belekontárkodó ügyvezető (Jennifer Aniston) elhatározza, hogy megszünteti a cég egyik rosszul menő szárnyát, az azt vezető öccse (T.J. Miller) úgy érzi, hogy ezt nem hagyhatja annyiban.
Copyright © 2017 Minnetonka Lapkiadó Kft.