Carolee Schneemann nyerte az 57. Velencei Biennálé Arany Oroszlán életműdíját

A nagyjából hat évtizedes pályafutása alatt Schneemann munkáival alapvetően változtatta meg a szexualitásról és a nemi szerepekről szóló párbeszédet, miközben nagymértékben hozzájárult a performansz művészethez.
Schneemann legismertebb munkáit a 1960-as és 70-es években alkotta, melyek között volt a Tekercs című, 1975-ös performansz, melyben a művész meztelenre vetkőzött és egy feminista szövegekkel teleírt kézirattekercset húzott elő a vaginájából, melyet felolvasott a nézőknek. Christine Macel, a Velencei Biennálé a kurátora szerint Schneemann életművében a nőt a teremtő és a teremtés tevékeny részesévé teszi. Szemben a hagyományos a női képpel, melyben a nő csupán egy meztelen tárgy, ő a meztelen női testet ősi, archaikus erőnek használja, amely egyesíti az energiákat. Saját testét mint a kinyilatkoztatás eszközét használja a művészetében.
 
A művész újabb munkájában folytatja hagyományos elnyomó férfi nemi normák tagadását, amely, ahogy Schneemann maga is megjegyzi, még mindig releváns a Donald Trump-érában. Schneemann díjának átadása a Velencei Biennálé megnyitóján, május 13-án lesz. 
 
(artnet.com/artforum.com) 
2017.04.18
|


Zakar István kiállítása.
Budapest, Újlipótvárosi Klub Galéria, 2017. december 14. - 2018. január 12.

Geszler Mária keramikusművész kiállítása.
Szombathely, Szombathelyi Képtár, 2017. december 14. - 2018. március 4.

"De lelkem Isten megnyitá"– a köztünk élő Arany János.
Debrecen, Kölcsey Központ, 2017. december 20. - 2018. február 28.

Játék
A Zuboly egy olyan öszvér, amelyben huncutul forr össze a magyar népzene ősereje a slágervilág sutaságaival. A kujon hatosfogat előtt a Csángálló fűt be gyimesi és moldvai dallamokkal.
Copyright © 2017 Minnetonka Lapkiadó Kft.