A Budapest100 bemutatja: Rakpart – Nyitott házak hétvégéje a Duna-parton

Budapest, 2017. április 22 - 23.
A hétvégén hetedik alkalommal rendezik meg a Budapest100 című rendezvénysorozatot, amely a 2011-es kezdés óta töretlen népszerűségnek örvend.
A KÉK – Kortárs Építészeti Központ és az OSA Archívum által kezdeményezett nyitott házak hétvégéje azzal a céllal indult, hogy az aktuális évben éppen százéves fővárosi épületek az év századik napja körül megnyissák kapuikat mindenki előtt, és az ott lakók a látogatókkal közösen, mintegy jelképesen megünnepeljék a házak születésnapját, önkéntesek és az ott lakók vezetésével bejárva az épületeket a pincétől a padlásig. Az első évben a szervezők nem kis meglepetésére közel 17 ezer érdeklődőt vonzott a kétnapos program, a nagy lelkesedés pedig csak tovább nőtt az elmúlt években. 
 
Idén a Budapest100 ismét tematikus lesz, a téma pedig a rakpart, vagyis az I., II., III., V., IX., XI. és XIII. kerület épületei az érintettek. Azonban most nincs korbeli megkötés a résztvevő házaknál, vagyis nem csak a pont száz éves épületeket láthatjuk, a 18. századi paloták mellett modern és kortárs épületek lakóközösségei is várják az érdeklődőket. Sétálva, villamossal vagy bringával is izgalmas végigjárni a két partot és meglátogatni a nyitott házakat, meghallgatva az itt élők és a középületekben dolgozók történeteit, de akár hajóval is útnak indulhatunk. A Rákóczi hídtól az Árpád hídig majdnem 10 folyamkilométer a távolság, a kishajó a pesti oldalon nyolc, a budai oldalon pedig hét állomáson köt ki. 
 
És hogy miért a rakpart? „A hidak páratlan látványa, a pesti templomtornyok és a budai dombok, a vízben este tükröződő fények gyöngysora méltán tette a Világörökség részévé a rakpartot. Jövője állandóan megújuló vitatéma és sürgető urbanisztikai feladat” is egyben.  
 
Ingyenes! 
2017.04.18
|


Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.