Hogyan illik színházba felöltözni?

Ez a kérdés még mindig előkerül, ám már nem azért van kérdőjel a fejekben, mert hiányos az emberek illemtudása, hanem azért, mert az eltelt években sokat lazultak a szabályok.
A sötét alj–fehér blúz kombó gyerekkorból nemcsak az iskolai ünnepségeket juttatja eszünkbe, hanem a színházba járást is. 
 
A nézőtéren ülők jelenleg változatos képet festenek, mivel az eleganciát és a kényelmet képviselő tábor is megtalálható: a kisestélyik mellett gyakori vendég a farmernadrág is. Erről a Katona József Színház sajtósát, Kazimir Annamáriát kérdeztük: 
 
„Színházi sajtósként és civil nézőként is az a tapasztalatom, hogy a klasszikus értelemben vett kiöltözés egyre kevésbé jellemző. Inkább a laza elegancia és a hétköznapi öltözet gyakori. Azt hiszem, az állandó rohanás közepette kicsit könnyebben szánják rá magukat az emberek, hogy színházba menjenek, ha nem érzik a nyomást, hogy „báli ruhában” kell megjelenniük. Ma már nem tartunk ott, hogy az öltözék jelentse az alkotók vagy a hely szelleme iránt érzett tisztelet egyik legfontosabb fokmérőjét. A bemutatókon azért persze sokszor találkozunk kifejezetten elegáns ruhát viselő nézőkkel is.” 
 
Néhány néző is hozzászólt a témához: 
 
„Hogy hogyan illik felöltözni, az szerintem attól függ, hogy melyik színházba megy az ember. Vannak helyek, ahová kicsit lazábban is lehet érkezni, néhány helyen már túlzásnak érzem, ha valaki nagyestélyiben jelenik meg.” 
 
„Nekem nagy lélektani törést okozott, amikor egyszer az Operában járva azt tapasztaltam, hogy nagy szatyrokkal, farmerban és sportcipőben érkeznek az emberek. Azt gondolom, hogy ha a művészek készülnek az estére, illetve arra, hogy a lelkünket egy másik világba elvigyék, akkor az a legkevesebb, hogy mi is kitüntetett figyelmet szentelünk nekik azzal, hogy szépen felöltözünk.” 
 
 
2017.04.18
|


Ahol a héten érdemes...
Budapest, Uránia, január 12. - május 25.
 
Budapest, Magyar Nemzeti Múzeum, 2017. november 30. - 2018. április 30.
 
 
Budapest, Thália Színház, február 25. 19:00
 
Játék
Norvégia egyik legfelkapottabb formációja tavaly a Szigetet is megjárta, ezúttal pedig a Hajót veszik célba.
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.