Hat street artist szerzői jogi perrel fenyegeti a McDonald's-ot

2017-es egyik legújabb kampányában a multinacionális vállalat ismét a jól megközelíthető célcsoportot, a gyerekeket próbálja meg elérni. Ehhez New York-i graffitiművészeket bérelt fel, akiket egy vírusvideóban munka közben mutat be. A videón azonban más művészek munkái is láthatók, akik szerzői jogi pert kezdeményeztek a Mc Donald’s ellen.
A hat perelő utcaművész múlt szerdán jogi keresetet indított a burgerlánc ellen, melyben „kárpótlást kérnek munkájukért és hírnevükért, valamint a McDonald's a műveik jogosulatlan használatából származó nyereségéért". 
 
A burgerlánc négy bushwicki graffitist bérelt fel, hogy nyilvános helyeken készítsenek bagel szendvicset ábrázoló rajzokat, miközben filmezik őket. Míg a négyperces videó elsősorban a Bushwick Collective csoportba tartozó művészekre összpontosít, sok más utcaművész munkája engedély nélkül megjelenik a videóban. A legtöbb érintett művésznek nincs bejegyzett szerzői joga, pedig csak azok jogosultak a károk megtérítésére, akik regisztrálták magukat a szerzői jogi szerveknél, ezért a per minden bizonnyal hosszabb ideig fog tartani. 
 
A McDonald's-nak ez nem az első street art projektje, és pere is volt már korábban hasonló témában 2016-ban. A hivatalos videó már nem elérhető, de amíg fönt volt, több millió ember látta, és jelenleg is van egy elérhető verzió a Facebook-on. 
 
A McDonald's a megkeresésre még nem válaszolt.
 
(artsy.net
2017.04.20
|


Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.