A Lét Háza - María Ángeles Pérez López költészeti estje a Cervantes Intézetben

A Cervantes Intézet dísztermében 2017. április 26-án, 18:00 órakor megrendezett „Lét Háza” című esten María Ángeles Pérez López, spanyol költőnőt ismerhetik meg az érdeklődők, aki jelenleg a Salamancai Egyetem Latin-Amerikai Irodalom Tanszékének tanára.
Főbb kutatási területei az avantgárd költészet, valamint a digitális formátumban keletkező irodalom. Rangos irodalmi díjak bírálóbizottságának volt tagja, mint a Cervantes Díj. Eddig nyolc verseskötete jelent meg, a legutóbbi 2016-ban Fiebre y compasión de los metales (Lázas és együttérző fémek) címmel.  
 
Költeményeiben burjánzanak az egésszé lassan összeálló részletek, testrészek, a tárgy vagy az egyén magáról alkotott ábrándképe. Versei az első betűtől az utolsóig szorosan szerkesztettek nyelvezetileg, retorikailag és szemantikailag. Kezei alatt az anyag új formát ölt, rugalmassá lesz és saját hangot kap. A megfelelő szót szakadatlan keresi, a nyelvet pedig felmorzsolja az érzelem és a gondolat precíz kifejezése érdekében. Határozottan női nezőpontja által képes lerántani a leplet a sebezhetőségről, az igazságtalanságról, a kiszolgáltatottságról. A költői hang fiktív párbeszédet folytat Ezra Pounddal, Federico García Lorcával és sokszor Jorge Luis Borgesszel is. Lassú haladás a kimondhatatlan felé.  
 
A kizárólag spanyol nyelven folyó beszélgetést Bakucz Dóra hispaniszta moderálja. Az esten felolvasásra kerülnek a költőnő versei, néhány közülük friss fordításban magyarul is. 
2017.04.21
|


Játék
A vidéki független szféra két képviselője, a KB35 Inárcs és a győri RÉV Színházi és Nevelési Társulat koprodukciója, William Shakespeare Othellójával olyan témákat érint, mint a xenofóbia, manipuláció vagy a családon belüli erőszak.
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.