Kertész leszek… avagy édenkert az erkélyen!

Biztos, hogy te is észrevetted már: itt a tavasz. Bármerre is jársz gyönyörű színekbe borult fák, dús lombok kísérnek az utcán mesebeli díszletként. Vajon miképpen kerülhet be ez a csoda az otthonodba? Kiskertész tippek következnek!

Kapcsolódó cikkek

Nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy kert ügyben egy egészen aprócska helyen is lehet csodát tenni. Így van ez a városi lakások „erkélykertészetével” is. Talán az sem újdonság, hogy a teraszon, csakúgy, mint a kertben, szinte bármi megterem és megél, csak persze helytakarékosan és okosan kell ültetni, észben tartva a sokkal kisebb tér, a kevesebb természetes árnyék és a szomszédok szabályait. Innentől pedig már tényleg csak a saját szorgosságunk szabhat gátat a kiskert milyenségének.  
 
Évelőt vagy egynyárit? 
 
Leginkább nyilván az évelő növényeket éri meg kiültetni, hiszen azokkal kevesebb lesz a gond, legalábbis abban az értelemben, hogy több évig dekorálják majd színes virágaikkal a teraszunkat, mindenféle újabb áskálódás nélkül. Ilyen növények például a klasszikus tűzpiros vagy lágy rózsaszín muskátlik, az egzotikus madárra emlékeztető papagájvirág, vagy a bokros, füzérvirágzatú kanna növény. De az egynyári sziromcsodák sem megvetendők, habár őket évről évre újra kell ültetni – de legalább nagyobb az esélyed mindig más színekkel elkápráztatni a szomszédságot. Az egynyári csodák közül a kék hajnalka, a nagyfejű árvácska, a petúnia és a büdöske néven közismert bársonyvirág a legnépszerűbbek.  
 
Pesti Est-tipp 
 
A többnyári növények évelőségük ellenére sem maradhatnak télire a szabadban, mert megfagynak: azonban pincében, folyosón és a nem túl meleg szobákban is boldogan áttelelnek. Ne feledkezz meg róluk novemberben! 
 
Legtutibb balkonkert ötletek 
 
A kicsi hely orvoslására temérdek fergeteges idea található internetszerte, de persze a saját fantáziádat is nyugodtan használhatod, hiszen rengeteg elsőre szemétnek tűnő dolog lehet hasznos az otthoni mini oázisod kialakításában. Itt van például az egy-egy buli után megmaradt, balkonládának is jól használható, színes üresüveg-gyűjtemény, a vintage virágágyásnak is kiváló ütött-kopott raklap vagy pedig egy-két száraz kókuszhéj, amit tél óta még nem volt időd kidobni. A libegő-lebegő kertet szintén azoknak ajánlják, akiknél nincs elég hely az erkélyen ahhoz a mennyiségű növényhez, amire vágynak. Gyűjts üres befőttesüvegeket vagy apró műanyag cserepeket, és ültess beléjük színpompás, akár futónövényeket is, és lógasd fel őket – spárgával vagy damillal – az erkélyeden! Tündérkert hatása lesz! 
 
Konyhakert az erkélyen 
 
A habos-babos és mesebeli színpompa ellenére nem csak virágokat jó nevelgetni az erkélyen. Mert ha hiszed, ha nem, egy igazi miniatűr konyhakert is megélhet egy lakás parányi teraszán. A legtöbb zöldségpalántát, így a paradicsomot, paprikát és tömérdek fűszernövénybokrot már palántaként, majdnem készen megvásárolhatod a piacon és a kertészetekben. De van rengeteg olyan konyhakerti növény, amit leginkább magról lehet és érdemes elültetni és felnevelni. Ilyen magokat már a legtöbb abc-ben kapsz tasakban, de te magad is félretehetsz és kiszáríthatsz pritamin, chili és egyéb paprikamagokat, amiket tavasszal csak el kell ültetned, és locsolnod. Ezeken az alapvetéseken kívül azonban valóban meglepően óriási tárháza van azoknak a zöldségeknek, amiket az erkélyeden is simán termeszthetsz: ültethetsz répát, salátát vagy cukkinit és – ha egy kicsit átkukkantunk a gyümölcsök felé – szüretelhetsz szőlőt is a lugasról. Szerintünk ez több mint csodálatos! 
Kurcz Orsi
2017.04.24
|


Játék
Ünnepi ráhangolódással folytatódnak a családbarát délelőttök a Jurányiban.
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.