Levitáció

Szentendre, MűvészetMalom, 2017. április 8. - június 11.
Bukta Imre, feLugossy László és Szirtes János egymástól lényegesen eltérő művészi útkeresései több ponton keresztezték egymást az elmúlt évtizedekben, sőt, olykor együtt is haladtak.
A három alkotó sok szállal kapcsolódik Szentendréhez, és bár ha most már nem is kötődnek szorosan a városhoz, elmondható, hogy művészetük részben vagy egészében itt teljesedett ki. A Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) azzal a céllal hívta közös tárlatra a három képzőművészt a szentendrei MűvészetMalomba, hogy munkáikkal a szentendrei művészeti hagyományhoz fűződő viszonyukra reflektáljanak – hárman, háromféleképpen. 
 
A rendhagyó kiállítás „témája a helyhez kötöttség és az attól való elszakadás, a nehézkedés és a felemelkedés viszonya, ›a levitáció lehetősége‹. A fizikai és a szellemi, a valóságos és a virtuális felemelkedés igénye, a vándorlás és a megállapodás belső kényszere, s mindezek révén egy régi kérdés aktualizálása: hol, miféle világban van – itt és most – a művészet, illetve a művész helye” – foglalta össze Gulyás Gábor, a tárlat kurátora, az FMC igazgatója.  
 
A kiállításon 40 darab nagyszabású installációt láthatunk. FeLugossy László többek között egy IL-22 repülőorrot, illetve különleges tárgy- és képkörnyezetbe ágyazott dadaista szövegdarabokat hozott, de izgalmas a helyi tévéprogramot sugárzó Jókedv Kávézója is. Bukta Imre öreg, lebegő gyümölcsfákkal érkezett Mezőszemeréről, de egy a görbe fáknak igazságot osztó fotósorozatot is láthatunk tőle a MűvészetMalom udvarán, ahol egy „osztálytalálkozó diszkófényes, sörszagú különterme” is helyet kapott. A monitorokon Szirtes János videomunkái peregnek, „üvegtörmelék alá rejtett fénycsövek formálnak különleges képet, rokkant székek kaptak piros fonalból sokféleképpen talányos kötést”, egy külön teremben pedig tizenegy fekete talicska látható tele obszcén firkákkal – csak 18 éven felülieknek!  
2017.04.24
|


Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.