Sokatmondó színkavalkád anyák napjára

Az édesanya, legyen vér szerinti vagy nevelő, szeretetet, otthont, mindennapi tudást, vagyis egy egész világot ad a gyerekének. Május első vasárnapja éppen ezért talán az egyik legszívhezszólóbb jeles nap az évben. Ajándékötletelünk, virágnyelven!
Csoki, meglepetésprogram, festmény, saját készítésű „luxusvacsora”, házi sütemény, ágyba reggeli, séta kettesben, színházjegy a kedvenc darabjára. Mind-mind olyan ajándék, aminek egy édesanya biztosan nagyon örülne anyák napjára. Azonban a legfontosabb szabály ebben az esetben is a szándék, a gesztus és persze az egyediség varázsa. Sem a kézzel készített meglepetés, sem pedig egy titkos álom valóra váltása nem überelhető egy-egy doboz bonbonnal.  
 
Virágnyelven 
 
A fent felsoroltak mellett azonban van egy olyan kedvesség, amivel a leggyakrabban toppanunk be anyu ajtaján ezen a napon. Ez pedig nem más, mint a virág – hiszen ez az a nemzetközi szimbólum, amivel a legkönnyebben fejezhetjük ki a különféle érzelmeinket, így a hálát, a szeretetet és a megbecsülést is. Ennek ellenére csak a legkreatívabbak nem voltak még sohasem bajban a virágosnál, amikor választani kellett. Most adunk egy kis segítséget: íme, a legnépszerűbb szálas virágok jelentése.  
 
Amarillisz
 
Jelentése: büszkeség.  
 
Kinek és miért: ballagásra, anyák napjára, diplomaosztóra. 
 
Búzavirág  
 
Ez a hála virága.  
 
Kinek és miért: bárhol, bármikor annak, aki megérdemli. 
 
Bükköny  
 
A köszönet jelképe.  
 
Kinek és miért: ugyancsak annak szánjuk, akinek hálásak vagyunk. 
 
Dália 
 
Ez a név megegyezik a tiszta eleganciával.  
 
Kinek és miért: csinos nőknek, stílusos lakásba vagy kerti partik díszének is tökéletes. 
 
Frézia 
 
A bizalom virága.  
 
Kinek és miért: anyák napjára, évfordulókra, családi eseményekre. 
 
Gyöngyvirág
  
Jelentése: megbecsülés.  
 
Kinek és miért: kifejezetten anyák napi csokorba való. 
 
Hajnalka  
 
Ez a kis kékség az ölelés szimbóluma.  
 
Kinek és miért: annak ajándékozzuk, akit igazán szeretünk. 
 
Pipacs  
 
A szabadság metaforája.  
 
Kinek és miért: hippiknek, fiatal lányoknak vagy bárkinek, aki eszünkbe jut erről a csintalan mezei virágról. 
 
Árvácska 
 
Jelentése: ragaszkodás.  
 
Kinek és miért: édesanyáknak, nagymamáknak, keresztanyáknak! 
 
Színtitkok 
 
Ugyancsak fontos szempont a választásnál a virág színe, hiszen már kisiskolás korban megtanították nekünk, hogy a lila és a piros nem illik egymáshoz. De vajon ez valóban így van? És vajon mit jelentenek és mire képesek az egyes színek? Listázzuk! 
 
A piros a szeretet színe. Ennek ellenére van egy másik jelentése is: a vadság és a szeszélyesség metaforája is lehet. 
 
A vörös a szerelem és a szenvedély színe, de a mardosó bánaté, az elhagyottságé is. Egy vérvörös fal a szobában például nemcsak vérpezsdítő, hanem nyugtalanító hatású is lehet.  
 
A lila a várakozás, a hit és a remény színe, és persze gyógyító ereje is van: többek között segít legyőzni az álmatlanságot. 
 
A kék a barátság, az ég, a szabadság és a végtelenség színe. A lágy kék szoba nemcsak megnyugtat, de fel is tölt lelkileg, éppen ezért depresszió ellen is szuper terápia. 
 
A sárga a közhiedelemmel ellentétben nem kizárólag az irigység színe. Sokkal inkább a napsütésé, a nyáré és a felszabadultságé. Ráadásul sárga helyiségben állítólag jobban összpontosít az agyunk, ezért könnyebben tanulunk! 
 
A rózsaszín sem kifejezetten Barbie-szín – sokkal inkább jelképezi a barátságot, a nőiességet, valamint a szerető otthon szimbólumaként is emlegetik. 
 
Pesti Est-tipp! 
 
Az etikett szerint mindig páratlan számú virágot adjunk ajándékba! 
Kurcz Orsi
2017.04.30
|


Játék
Brian King és David Prowse zenekarában egyszerre van jelen a Hüsker Dü punkos zajossága és Bruce Springsteen slágeressége.
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.