Még egy szép módja annak, hogy felhívják a figyelmet az elhanyagolt utakra

Ma sok kortárs művész kreatív problémamegoldó módon arra törekszik, hogy alternatív megoldásokat találjon esztétikai problémákra. A törött vagy az elfelejtett hétköznapi tárgyak mellett ezek a jó képzelőerővel megáldott emberek szívesen foglalkoznak a közterületek és az utcák képével is.
Hazánkban is vannak hasonló próbálkozások, melyek kisebb-nagyobb sikerrel fenn is maradnak. Gondoljunk csak a Kétfarkú Kutyapártra.
 
Most egy olyan példát találtunk, ahol elhanyagolt úthibákat fordítottak át helyi látványossággá efemer művészek. Az efemer művészet egyik ága ugyanis épp ilyen problémákkal szembesíti az egyszerű járókelőket. Cikkünk szereplői például a csúnya repedéseket és lyukakat gyönyörű, miniatűr kertekké alakítják át.  
 
A virágültetés művészi megvalósítása érdekében a „gerilla kertészek" először földdel töltik ki a repedést. Aztán beleültetik a színes virágokat, nárciszokat, ibolyákat és egyéb növényeket, melyek jól mutatnak ilyen helyeken. Erőfeszítéseik következtében az utcák szépülnek. A kis kertek jelenléte és előfordulása is növekszik, ami a gyalogosok, a járművezetők és remélhetőleg a városi döntéshozók figyelmét is felkelti előbb-utóbb. 
 
A világ minden táján egyre népszerűbb ez a megoldás, Chicagótól Londonig akad rá példa. És bár egyre többen kertészkednek a műutakon, egyesek aggódnak amiatt, hogy a nyilvános művészet ezen darabjai veszélyesek lehetnek a vezetők számára. De hát maguk a kitöltetlen lyukak is fenyegetést jelentenek! A kátyúk valóban problémát okoznak, és könnyen halálcsapdákká válhatnak a kerékpárosok és az autósok számára. 
 
Elhelyezkedésük miatt ezek az apró kertek persze nem tartanak sokáig. Bár létezésük kérészéletű, a tiltakozás mögött állók úgy vélik, hogy annak ellenére, hogy ideiglenesek, a miniatűr létesítmények jó szolgálatot tesznek és végső soron a nyilvánosságot szolgálják. 
 
A tiltakozó művészetben egyedülálló csavar, hogy a virágok feldíszítik, ugyanakkor fel is hívják a figyelmet az utak elhanyagoltságára. 
 
(mymodernmet) 
2017.05.05
|


Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.