Művelődj az erdőben!

A Pesti Est Budapest környéki tanösvény-katalógusa – 1. rész
Tavasz, friss levegő, hétvége, kirándulóidő. Ha egy jó túra mellett tudásra is szomjazol, akkor érdemes ellátogatni a fővárosban, illetve annak környékén található tansövényekhez, ahol jó pár érdekes infóval is gazdagabb leszel. Kedvenc tanösvényeinket listázzuk!
A tanösvény tematikus túraútvonal. A kijelölt ösvény mellett táblák kísérik a lépteidet, amik a körzet honos növényeiről, illetve gyakran előforduló állatairól tájékoztatnak. A táblák vagy éppen a kiindulópontnál kapott tájékoztatófüzet segítségével megtudhatod, melyek a környék védett fajai, de helytörténetről, legendákról, biológiai és földrajzi érdekességekről is olvashatsz. 
 
Jági tanösvény – Pilisszentiván 
 
A fővároshoz egyik legközelebb eső tantúra a Pilisszentivánról induló Jági tanösvény. A Duna–Ipoly Nemzeti Park területén vezet végig ez a zöld levéllel jelzett ösvény, alig 3,5 kilométer távolságban. A tölgyfák övezte, két óra alatt bejárható körút a békáktól hemzsegő Jági-tóhoz, majd a Vadász-rét kilátójához és a kiszáradt Hársas-forráshoz vezet el. 
 
Hogy jutok ide? 
 
Autóval, vagy a 830-as busszal az Árpád-hídtól. 
 
Tanösvény a Budakeszi Vadasparknál 
 
Ez a túra a Budakeszi Vadaspark területén kalauzol át, izgalmas plusz információkkal látva el a mini állatkert lakóiról. A vadaspark tanösvénye azonban nemcsak az ott élő állatok étkezési, alvási vagy éppen udvarlási szokásairól mesél, hanem kalandos játékra is hívja a gyerekeket: igazi szarvat és agancsot lehet tapintani, az ugrópályán pedig akárki összemérheti a képességeit az állatvilág bajnokaival. 
 
Hogy jutok ide? 
 
Autóval, vagy a Széll Kálmán térről induló 22A busszal. 
 
Nagy-Szénás tanösvény – Nagykovácsi 
 
A Nagykovácsiból induló, körülbelül két kilométer hosszú túra kényelmes tempóban is alig másfél óra alatt bejárható. Az első állomáson rögtön egy régi murvabányában találod magad, ahol igazi növényritkaságok várnak. Innen továbbhaladva, Pilisvörösvár térségét érintve kanyarodik vissza az út, aminek a végén, az Ördög-ároknál egy kiállítás mutatja meg – a múltat és a jelent összehasonlítva – az ember káros hatását a természetre.  
 
Hogy jutok ide? 
 
Autóval, vagy a Hűvösvölgyből induló 63-as busszal. 
 
Fóti-Somlyó tanösvény – Gödöllő  
 
Budapesttől körülbelül 25 kilométerre, a Gödöllői-dombvidék peremén található ez a kör alakú tanösvény. Itt a Fáy-présháztól indulva, a lepkés jelzést követve juthatsz el gyurgyalagfészkekhez, útközben pedig rengeteg lepkefajjal is megismerkedhetsz, valamint azt a titkot is megtudhatod, hogy hogyan kerültek Gödöllő környékére tengeri kagylók. 
 
Hogy jutok ide? 
 
Autóval, vagy a Nyugati pályaudvarról induló vonattal, amiről a Fót-fürdő megállónál kell leszállni. 
 
Sas-hegy tanösvény 
 
A város felett 250 méterrel barangolhatsz, ha a Sas-hegy tanösvényt választod. Itt azonban az izgalmas állatvilág helyett még izgalmasabb földrajzi tényekkel ismerkedhetsz meg. Megtudhatod például, hogy mi az a dolomitjelenség és láthatsz hévíztevékenység okozta jellegzetes geológiai formákat. A hegycsúcsról pedig tiszta időben utánozhatatlan kilátás nyílik: néha még a Mátra csúcsait is láthatod! 
 
Hogy jutok ide? 
 
Autóval, vagy a Keleti pályaudvartól induló 8-as busszal, amiről a Korompai utcánál kell leszállni. 
 
Kurcz Orsi
2017.05.08
|


Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.