A számi fiatalok és a kulturális aktivizmus

Budapest, A38 Hajó, 2017. május 23 - 28.
Az A38 Hajó ad otthont A számi fiatalok és a kulturális aktivizmus című programsorozatnak. Az Európai Unió egyetlen őshonos népe, a számi (magyarul lapp) nép fiatal művészei mutatkoznak be a rendezvényen.
Az A Finnagora és a Norvég Nagykövetség által szervezett esemény célja, hogy számi fiatalok műalkotásait megismertessék az érdeklődőkkel, felhívják a figyelmet a kisebbségi jogokra és megmutassák az északi országok politikai visszásságait ebben a kérdésben. Az öt nap alatt filmvetítések, koncert és plakátkiállítás tekinthetők meg.   Az eseménysorozat egyik kiemelkedő programja a finn duó Niillas Holmberg és Roope Mäenpää sarkköri népzenei koncertje lesz, és több díjnyertes doku-, illetve játékfilmet is megnézhetnek az érdeklődők május 25-én és 27-én az A38 Hajón.
 
 
A számik Fennoskandinávia, valamint az egész Európai Unió egyetlen őshonos népe. Évszázadok óta ki vannak téve az őket kihasználó domináns kultúrák diszkriminációjának, és annak, hogy a földjeikre mind a mai napig mások formálnak igényt. Ugyan az elmúlt évtizedek során némely tekintetben javult a jogi helyzetük, a számik továbbra is küzdenek a jogegyenlőségért és a földhasználati jogaikért. A természeti erőforrások kizsákmányolása, az éghajlatváltozás, a számi anyanyelvű oktatás jogának helyzete és az asszimiláció fenyegetőleg hat a számi kultúrára és életmódra. 
A jogaikért leglátványosabban harcoló számi csoportok egyike a Suohpanterror. A csoport célja, hogy alkotásaival felhívja a figyelmet a számik jogaira és sérelmeire, vagyis, az elnyomásra és a rasszizmusra, a multinacionális cégek által folytatott bányászatra, amely Számiföld természeti kincseinek kihasználására tör, valamint a tényre, hogy Finnország továbbra sem ratifikálta az őshonos népek jogainak védelméről szóló nemzetközi egyezményt.
A csoport kiállításmegnyitójával, május 23-án 19 órakor nyílik a programsorozat az A38 Hajón.
 
2017.05.11
|


Játék
Brian King és David Prowse zenekarában egyszerre van jelen a Hüsker Dü punkos zajossága és Bruce Springsteen slágeressége.
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.