„Egy film sem tudja megváltani a világot” - Paula Beer

A Pesti Est exkluzív interjúja
A franciák sztárrendezője, François Ozon nagyon jó érzékkel választ színésznőket. Sztárt csinált Ludivine Sagnierből és általa szeretett bele a világ Marine Vacth-ba, ám most új filmjében, a Frantzban nem egy francia, hanem egy fiatal német színésznőt állított reflektorfénybe. Paula Beerrel Párizsban beszélgettem.

22 éves.

 

Magát berlini világpolgárnak tartja.

 

Nagyon intenzíven tanult franciául a szerep kedvéért.

Mit gondolsz, mit jelent ez a történet 2017-ben? 
 
Nehéz ezt megmondani, mert még 2015-ben forgattuk a Frantzot, és azóta sokat változott a világ. Az biztos, hogy mi azt szerettük volna bemutatni, milyen volt Európa az I. világháború után, 1919-ben, és ez ott van a filmben függetlenül a jelenkori történésektől. Szeretném azt hinni, hogy a Frantz majd megváltoztatja azok gondolkodásmódját, akik megnézik, de ez egy nagyon idealista, és egyáltalán nem valószerű hozzáállás. Egy film sem tudja megváltani a világot, de ha már néhány embert elgondolkodtatunk, az csodálatos. Rengeteget tanulhatunk a történelemből, mert a társadalmi problémák újra meg újra visszatérnek az évek során. 
 
Nagyon nehéz volt kialakítani a szoros köteléket közted, és a férfi főszerepet játszó Pierre Niney között? 
 
Pierre vérbeli csapatjátékos, aki nagyon hisz a vele együtt dolgozó emberekben. Nagyon nyitott fickó, akit érdekelnek mások ötletei. Rengeteget segített nekem, főleg a francia nyelvvel kapcsolatban. 
 
Egymás között hogyan beszélgettetek?  
 
Franciául és angolul. A jobb napjaimon egész jól megy a francia, máskor viszont eléggé szétcsúszok és keverem a szavakat. Ilyenkor szoktam angolra váltani. (nevet) 
 
Német, francia és angol nyelven is tudsz játszani. Szándékosan készültél arra, hogy ne csak a hazádban kapj szerepeket, hanem más országok filmjeiben is? 
 
Ha ennyire tudatosan nem is, de az biztos, hogy örömmel forgatok bárhol, ha ígéretes szereppel kínálnak. Sokat tanulhatok más országok filmeseitől, mert gyakran máshogy élnek és másképp gondolkodnak, ami minden ilyen munkát izgalmassá tesz. A Frantz forgatását is izgalmassá tette, hogy egy német és egy francia stáb dolgozott rajta egymás mellett. Más dinamikája volt a felvételeknek, és ez színészként számomra inspiráló.  
 
François Ozon szerint a német közönség sokkal jobban szerette a filmet, mint a francia. Mit gondolsz, miért? 
 
A franciák valószínűleg a saját nézőpontjukra kíváncsiak, és nem a németre, a németeknek pedig tetszett az, hogy itt van egy francia rendező, aki német nézőpontból szeretne mesélni arról, mi történt közvetlenül az I. világháború után.  
 
Hogyan lett belőled színész? 
 
Kilencéves koromban elvittek a szüleim egy színházfesztiválra, és onnantól adott volt a szerelem. Tizennégy éves koromban bejöttek az iskolámba castingolni, és kiválasztottak egy filmhez. Miután leforgattam, megkeresett egy ügynök, hogy szeretném-e folytatni, én meg mondtam, hogy igen. Iskolában nem tanultam a színészetet, de rengeteg magánleckét vettem. Szerencsére a szüleim is támogattak ebben, és az iskolában is segítőkészek voltak azzal a feltétellel, ha nem fogok rosszabbul tanulni emiatt.  
 
A Frantz világpremierje még tavaly nyár végén volt a Velencei Filmfesztiválon. Forgattál azóta? 
 
Igen, A mások élete rendezőjével, Florian Henckel von Donnersmarckkal készítettem a Werk ohne Autor című filmet. Egy fiatal művészről szól, aki a Német Demokratikus Köztársaságban nőtt fel – a film az ötvenes-, hatvanas években játszódik -, és egy nagyon bonyolult családi- és politikai ügy közepében találja magát. Az ő feleségét alakítom. A film maga egy love story, és egy izgalmas történet arról, hogy a művészet mit is jelent az embereknek. Ezenkívül még különféle tévés produkciókon dolgoztam. 
 
Tulu
2017.05.15
|


Film premierek

Élesítve

angol akcióthriller, 98 perc, 2017

Vuk

magyar animációs film, 76 perc, 1981

Transformers: Az utolsó lovag

amerikai sci-fi, 151 perc, 2017
Játék
Az Európa Könyvkiadó gondozásában június elején jelent meg a Budapest Katalógus projektből született könyv. A kötet színes portréfotókkal és a hozzájuk tartozó magyar és angol nyelvű rövid történetekkel kísérli meg bemutatni Budapest és a benne élő emberek sokszínűségét.
Filmek a TV-ben
18:20
Maggie terve
amerikai romantikus vígjáték, 2015
18:20
Mindenki megvan
amerikai vígjáték, 2009
18:25
Nosztalgia
olasz-szovjet filmdráma, 1983 (feliratos)
18:30
Erin Brockovich - Zűrös természet
amerikai filmdráma, 2000
18:35
Apádra ütök
amerikai vígjáték, 2000
Copyright © 2017 Minnetonka Lapkiadó Kft.