Tanösvény-kalandok szerte az országban - 1. rész

Legutóbb a fővároshoz közeli erdei iskolákat, interaktív kirándulóhelyeket listáztuk, most pedig egy kicsit távolabbra, az ország egyéb izgalmas és gyönyörű részeibe barangolunk el. Megkerestük a legszebb magyarországi tanösvényeket!
Ámos-hegyi tanösvény 
 
A kedvelt síterület, Eplény keleti oldalából indul az Ámos-hegyi, több mint 7 kilométeres tanösvény, ami egyben, de akár két különálló részben is bejárható. A különleges, védett növényekkel - pettyegetett tüdőfűvel, illetve hóvirággal - keretezett út lombhullató erdőn és fenyveseken keresztül visz fel a 8 méter magas kilátóba, ahonnan jó idő esetén akár az egész Balatont beláthatod! Menet közben pedig, ha elég csendes kiránduló vagy, akár bátos nyuszikkal és őzekkel is könnyen összetalálkozhatsz! 
 
Hogy jutok ide? 
 
Autóval az M7-esen, vagy a 8-as úton, vonattal pedig Eplény megállóig utazva. 
 
Anna-ligeti tanösvény 
 
A Körös-Maros Nemzeti Park területén vár az Anna-ligeti tanösvény. Ez a túra a helyi nemzeti park székházaként szolgáló Csáky-kastély varázslatos kertjén át a Kákafoki Körös-holtágat szegélyezve halad. Ezt a parkot nevezik Anna-ligetnek. Az ártéri fák között sétálva pedig nemcsak a környék egyik tölgyfa matuzsálemével, illetve a gyönyörű kastélykert növényeivel ismerkedhetsz meg. A helyi állatparkban az Alföld élővilága, több mint 40 állatfaj, köztük a szabad természetből kipusztult európai bölény és az újra terjedőben lévő nádi farkas él. 
 
Hogy jutok ide? 
 
Autóval az M5-ös autópályán, vagy a Nyugati pályaudvarról vonattal Mezőtúron keresztül, Szarvas állomásig kell jegyet váltanod. 
 
Szalajka-völgyi tanösvény 
 
Kényelmes léptekkel is alig három óra alatt bejárható a Bükki Nemzeti Park szilvásváradi tanösvénye. A 10 állomásos sétaút táblái a helyi karsztvízforrások által táplált vízfolyásokról, a mesebeli Fátyol-vízesésről, az Istállós-kői-barlang régészeti leleteiről, illetve a völgy élővilágáról mesélnek.  
 
Hogy jutok ide? 
 
Szilvásváradra autóval az M3-as autópályán, vagy vonattal Eger városában átszállva érkezhetsz meg. Szilvásváradról a tanösvényhez pedig kisvasút visz ki! 
 
Est-tipp: GEOCACHING 
 
A geocaching a kirándulók körében világszerte elterjedt kincskereső kalandjáték. Lényege, hogy a játékosok kedvelt túrahelyek környékén apró ajándékokkal, üzenetekkel egy kis dobozt rejtenek el. A dolog ezután már önműködő lesz, a legközelebbi arra járó, aki megtalálja a csomagot, kiveszi a meglepetést, és ő maga is hagy egy valamit a dobozban az útókornak. A dolog nagyon egyszerűnek hangzik, azonban mégsem annyira az, hiszen a kincsesládák nagyon cselesen vannak eldugva az erdőben: akár faodvakban, kövek alatt, barlangokban és kisebb hasadékokban is megbújhatnak. 
Kurcz Orsi
2017.05.22
|


Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.