„Nem szeretem a fekete-fehér karakterábrázolást” - Javier Bardem

Javier Bardemet egyre ritkábban láthatjuk spanyol nyelvű filmekben, mert már szinte hazajár Hollywoodba. A Karib-tenger kalózai ötödik része azonban az ő karrierjében is újdonságot jelent, ugyanis ilyen monumentális filmhez – a Skyfallt leszámítva – még nemigen hívták.
Hogyan változott kísértetté Salazar kapitány? 
 
Ő egy spanyol flotta kapitánya volt, és a szüleivel való kapcsolata miatt személyes oka volt rá, hogy ne szeresse a kalózokat. Jack Sparrow-val még 12 éves korában találkozott, amikor a kalóz legyőzte őt, ami még inkább feldühítette a kalózokkal szemben. Salazar meghal, de vissza akar térni, és ennek a bosszú az egyetlen módja, amihez meg kell találnia Sparrow-t, és megtörnie az átkot, ami benne él. 
 
A kapitány külseje elég szokatlan… 
 
Nagyon féltem attól, hogy a sminkesek által felragasztott arcprotézis alatt elveszik majd a mimikám. Ám szerencsére a félelmem hiábavaló volt, ami bizonyítja, hogy milyen elképesztő profi munkát végeztek az arcomon. Mindennap két-három órát ültem a sminkesszékben… De megérte, mert amint felrakták a sminket, rögtön a karakterben találtam magam. 
 
Kihívást jelentett eljátszani Salazar kapitányt? 
 
Természetesen igen, és pont ez vonzott benne színészként. Van egy pontja a történetnek, amikor különösen kötődni tudtam hozzá, és megértettem a gondolkodásmódját. Nem szeretem a fekete-fehér karakterábrázolást, ezt mindig igyekszem kerülni. Salazar ugyan a film főgonosza, de ez nem jelentheti azt, hogy ne empátiával közelítsek hozzá. Ezt a pontot sosem egyszerű megtalálni.  
 
Hihetetlen helyeken, elképesztő díszletek közt forgattatok. Nehéz volt megszokni? 
 
A rengeteg filmmel a hátam mögött is kevés tapasztalatom van az igazán nagyszabású forgatásokkal, szóval meg kellett szoknom, hogy kisebb hadseregnyi ember dolgozik körülöttünk azon, hogy minden flottul menjen. A díszletek már csak a méreteik miatt is lenyűgözők voltak, de a részletgazdagságuk is csodálatra méltó. Mindez csak inspirálja a színészeket, és beindítja a fantáziát. Amikor felléptem egy hajóra, valóban éreztem, milyen ereje lehetett.  
 
A kaszkadőrmutatványokból mennyire vetted ki a részed? 
 
Azok közé a színészek közé tartozom, akik hisznek a kaszkadőrök munkájában. Szerintem ők azok, akik a lehető legjobban képesek megcsinálni az adott feladatot úgy, hogy közben senki se sérüljön meg. Ennek ellenére olykor én is vállalkozom ilyen feladatokra, de ha van bármi kétely bennem azzal kapcsolatban, hogy sikerül-e megcsinálnom, már hívom is a kaszkadőrömet. Volt egy vívópárbaj, amit a kaszkadőrök koordinátorával, Tommy Harperrel rengeteget gyakoroltam. Az jó móka volt. Minden gyerek odaadná a fél karját azért, hogy kalózruhában kardozhasson, és én még fizetést is kaptam érte. 
 
Korábban mennyire voltál képben a franchise-zal? 
 
Természetesen ismertem, mindegyik részt moziban láttam, és mivel a feleségem, Penélope Cruz szerepelt a negyedik részben, meglátogattam őt a forgatáson. Láttam őket együtt dolgozni, láttam, hogy ez egy nagyszerű csapat, és Penélope is jó élményeket szerzett, szóval tudtam, hogy érdemes beszállni. 
 
Ezt a részt Joachim Rønning és Espen Sandberg rendezte. Milyen a munka, amikor az embert ketten rendezik? 
 
Ez volt a második alkalom, hogy ketten rendeztek. Először a Nem vénnek való vidékben fordult elő, amikor a Coen testvérekkel dolgoztam. Ilyenkor nyilván attól fél egy színész, hogy majd ketten kétféleképpen instruálják, de szó sincs erről. Olyan emberekről van szó, akik már régóta dolgoznak együtt, és tökéletesen kiegészítik egymást.  
Tulu/Fórum Hungary
2017.05.22
|


Film premierek

Judy

angol életrajzi dráma, 118 perc, 2019

Bad Boys: Mindörökké rosszfiúk

amerikai akcióvígjáték, 123 perc, 2020

Amanda

francia filmdráma, 107 perc, 2018

A bőrömben

angol filmdráma, 101 perc, 2018

Dolittle

amerikai családi film, 106 perc, 2020
Játék
Átfogó tárlat Farkas István az első világháború utáni magyar modernizmus egyik legeredetibb alkotójának műveiből.
Filmek a TV-ben
H
13
K
14
Sze
15
Cs
16
18:15
A katasztrófaművész
amerikai életrajzi film, 2017
18:15
Rád talál a szerelem Valentine-ban
amerikai romantikus film, 2016
18:35
A belső ember
amerikai filmdráma, 2006
18:35
Hölgyek gyöngye
amerikai romantikus vígjáték, 2018
18:40
Majd elválik
amerikai romantikus film, 1998
Már kint a lelőhelyeken a BIDF-címlapos PESTI EST, ne feledjétek! A legjobb budapesti programokkal, keressétek és szeressétek! #PESTIESTLES játékuknk folytatódik, ha bárhol látod, fotózkodj vele, használd a #pestiestles hashtaget és mi belépőket adunk! #programajanlo #jatek #instajatek #nyeremenyjatek #nyereményjáték
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.