Tanösvény-kalandok szerte az országban – 2. rész

Sorozatunk első két részében a fővároshoz közeli erdei iskolákat, interaktív kirándulóhelyeket listáztuk, most pedig - folytatva múlt heti cikkünket - ismét egy kicsit távolabbra, az ország egyéb izgalmas és gyönyörű részeibe barangolunk el.
Apródok útja  
 
Az út Drégelypalánk településtől a várig vezet, nyolc állomása helytörténeti titkokat mesél a faluról, a romantikus pincesor és a szőlőhegyek történetéről, a Börzsöny forrásairól, és persze a környék élővilágáról. Az ösvény a majdnem 900 éves drégelyi sziklavárba torkollik, ahonnan mesebeli a kilátás a környék hegyeire.  
 
Est-tipp 
 
Drégely vára ma a Nemzeti Örökség része. Szondi György, az egykori kapitány és a drégelyi várvédő hősök emlékére minden év júliusában izgalmas várjátékokat rendeznek a legendás falak között! Ne hagyd ki! 
 
Hogy jutok ide? 
 
Az M2-esen keresztül Nagyoroszi irányából autóval. 
 
Theodóra-tanösvény 
 
Kékkút mellett található a Balaton-felvidék egyik legszebb tanösvénye, amit Theodóra névre kereszteltek. A magas vastartalma miatt nagyon egészséges vizű Theodóra forrástól induló túrát járva a Balaton-felvidék dombjain és rétjein át kialudt tűzhányó nyomaira bukkanhatsz, megmászhatod a Kopasz-hegyet, átkelhetsz az időszakosan kiszáradó Kornyi-tavon és eljuthatsz a tündérvilágba illő Mindszentkálla, illetve Szentbékkálla településekig, ahol a környék egyik nagy nevezetességét, a kőtengert is megmászhatod! 
 
Est-tipp 
 
Bár nem a tanösvény része, de ha már itt jársz, mindenképpen érdemes benézni a Balaton-felvidék ékszerdobozának tartott 3 utcás Salföldre, ahol a gyönyörű házak mellett a Balaton-felvidéki Nemzeti Park bemutatóhelye, a Salföld Major is kihagyhatatlan látnivaló csodaszép lovaival, szürkemarháival, mangalicáival és utánozhatatlanul izgalmas lovasbemutatójával. 
 
Hogy jutok ide? 
 
Autóval az M7-esen, vagy a 8-as úton haladva Tapolca irányába, vagy ugyancsak Tapolcát megcélozva vonattal a Déli pályaudvarról. Tapolcától helyi járatokkal Kékkút felé kell venned az irányt. 
 
Írottkői tanösvények 
 
Velem falunál, a Hörmann-forrás melletti parkolóból indul az Írottkő elnevezésű tanösvény, a környék településeit és kirándulóhelyeit bemutatva. Azonban ezen a részen nemcsak ez az egy, hanem 14 másik tanösvény is fut. A Csillaghúr elnevezésű például a Kincs-pihenőtől az Óház kilátóig mesél a környék gazdag növény- és állatvilágáról, az Óriások útja nevet viselő gyalogút pedig a Széles-kő és a Kalapos kő közötti hegygerinc jelentősebb sziklaalakzatainak és kisbarlangjainak rejtélyeibe avat be.  
 
Est-tipp 
 
Írottkő környékén járva ne felejts el elkirándulni az ugyancsak helyi nevezetességnek számító vulkángolyókhoz sem a már osztrák területen fekvő paulibergi bazaltbányába!  
 
Hogy jutok ide? 
 
Az írottkői tansövények mind az Írottkő Natúrpark területén helyezkednek el, részenként Ausztriába nyúlva. A Natúrparkhoz legközelebb eső magyar város Kőszeg, ide autóval az M1-esen haladva, vagy vonattal a Keleti pályaudvarról a legkönnyebb eljutni.  
 
Kurcz Orsi
2017.05.29
|


Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.