Ügynök a bárpultban – A vendéglátás és az állambiztonság kapcsolata a szocializmusban

Budapest, Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, 2017. május 25. - október 1.
Valamikori szállodai portásokkal, éttermi pincérekkel és szakácsokkal készített interjúkra támaszkodva mutatja be az 1950-80-as évek politikai célzatú megfigyelései és a vendéglátás kapcsolatát a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum új, hiánypótlónak mondható tárlata.
Az izgalmas kiállítás az említett interjúkon és az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában végzett kutatásokon alapul, a tipikusnak mondható történeteket – két nyilvánosságra került esetet leszámítva – nevek nélkül ismerhetik meg az érdeklődők. A tárlat sorra veszi a Kádár-kori vendéglátás legfontosabb üzlettípusait – például a presszót, a népbüfét vagy a tejbárt –, a helyek vendégköreit, a vendégek fogyasztási szokásait, valamint dolgozóit, és bemutatja azokat is, akik a vendéglátás tereit nem szokványosan használták...  
 
Megtudhatjuk többek között, hogy melyik politikus unokahúga volt a Royal Szálloda „Mata Harija”, és hallhatunk arról a „Koccintós-csoportról”, amelynek tagjai egy sör mellett készültek megdönteni a rendszert – vagy legalábbis ezt hitték róluk a megfigyelőik, akik be voltak kötve a Belügyminisztériumhoz. Végül megismerkedhetünk egy mesterszakáccsal is, aki az egzotikus ételektől idegenkedő pártfunkcionáriusokat rendszeresen elkísérte a külföldi útjaikra, vagy, ha éppen arra volt igény, kitelepült a konyhájával a Balaton-partra, hogy jóllakassa a hazánkba látogató kubai államfőt.  
2017.05.29
|


Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.