Kedvenc helyek

Mutimithallgatsz – Ónodi Eszter

A dal, amely elkísér
A dalszerzők értéket adnak nekünk – ezzel az alapgondolattal indított közös kampányt az Artisjus és a Dal+Szerző blog. Az akcióval a dalszerzők értékteremtő munkájára szeretnék felhívni a figyelmet, valamint arra, hogy milyen fontos szerepe van egy-egy dalszövegnek az életünkben.
A filmekben Ónodi Eszter színésznő, Nyáry Krisztán író-irodalomtörténész, Berg Judit író és Kőhalmi Zoltán humorista osztja meg velünk, melyik a kedvenc dalszövege. A szerzők: Menyhárt Jenő, Beck Zoltán, Varga Livius és Szabó Benedek pedig a szövegek születéséről és az alkotás folyamatáról mesélnek.
 
Ónodi Eszter:
 
Ez a dalszöveg nagyon furcsa átmenetet képez a dal és prózában elmondott vers között. Egy nagyon egyszerű témából indul, ami ismétlődik és fokozódik. Primer, zsigeri, szívből szívbe ható áramkör. Ha ezt a húszas éveimben élem át, akkor eléggé más kanyart vesz az életem. Nagyon könnyen beszippantott volna, azt hiszem.  
 
Menyhárt Jenő: 
 
Kártyákra írtam a szövegeim, és az egyiken egyszer megláttam: „Most romolj meg, ostromolj meg.” Azt gondoltam, ezt biztosan nem fogom használni. Aztán valami megnyílt, beindított, és dal lett belőle. Nekem a zene, a szöveg és az előadás egyben van. Nem is szövegírónak tartottam magam, hanem dalszerzőnek. Vannak olyan dolgok, amiket akár ösztönösen, akár tudatosan meg akarok fejteni. Az ihletből jövő lendület akkor ér véget, ha megszületett a dal. 
 
Menyhárt Jenő: Romolj meg (Európa Kiadó) 
 

 
Promóció
2017.05.30
|


Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.