Titkos balatoni falvak

Hogy hogyan telik el egy nap a Balaton partján? Strandolunk, hekket ebédelünk, fagyizunk, vízibicajon tekerünk el a bóján túlra, majd pedig a nádasból éppen arra járó kacsacsaládot etetjük száraz kenyérrel. Ismerős szituáció, ugye?
Na de vajon hányan lehetnek olyanok, akik felfedezték már a part mellett eldugott kis településeket, amelyek alig pár utcácskájukkal mint titkos ékszerdobozok bújnak meg a tavat körülölelő mesebeli tájban? Ilyen apró csodákat kerestünk most fel, nézd csak meg a listánkat! 
 
Hegymagas 
 
A Szent György-hegy délnyugati lábánál, de már a hegy oldalában fekszik az alig 282 főt számláló falucska, amely több mint tökéletes kirándulóhely, hiszen innen indulva juthatunk fel a Badacsony ikerhegyének a csúcsára, ahonnan csaknem az egész Balaton-felvidék belátható.  
 
Lovas 
 
Nem sokan tudnak róla, hogy Almádi és Balatonfüred közt, a domboldalon, Alsóörs és Csopak mellett egy másik település, Lovas is megbújik. Régészeti ásatások őskori festékbányát találtak itt, de nem csak emiatt nevezetes a bájos házakat sorakoztató, zöld erdő mellett épült falu: régi malomépületéért, és a 13. századból megmaradt Árpád-kori templomáért is érdemes bekukkantani. 
 
Szólád 
 
A Siófok mellett található Szólád egyedülálló nevezetessége a helyenként akár 6-8 méteres löszfalba vájt, több mint 100 éves pincesor. A barlangszerű pincéket eleinte azonban nem a bor tárolására készítették, hanem a fináncok, azaz a vámosok elől akarták itt elrejteni az éltető italt. Manapság pedig nem egy környékbeli gasztrorendezvénynek ad otthon a világhírűvé lett löszpincesor. 
 
Nikla 
 
Berzsenyi Dániel egykori lakhelyén emlékű és kiállítás is található, a barátságos apró falut azonban ma már csak alig pár százan lakják. Niklára ennek ellenére mindenképpen érdemes ellátogatni, hogy ha a Balaton déli partján, Balatonfenyves környékén utazik az ember, és egy kis nyugalomra, na meg persze madárcsicsergésre vágyik.  
 
Óbudavár 
 
Térjünk csak vissza a tó északi partjára, ahol nem sokkal Zánka fölött, Kapolcs felé félúton egy apró faluba, az 54 fős (igen, jól olvasod) Óbudavárba botlunk. A bortúráiról híres Nivegy-völgy kapujában található egyutcás település nevezetessége az árnyas dombok között fellelhető Mosóház-forrás, ahol régen a helyi asszonyok mostak, ma pedig az arra járó túrázók pihenőhelyéül szolgál. 
 
Buzsák 
 
A mesebeli szépségű táj mesebeli falut rejt Fonyód közelében is. Buzsákon pedig nemhogy újra élednek, hanem a jelenben élnek a régi, népmesébe illő hagyományok: a falu asszonyai a mai napig az ősi hímzést varrják. Buzsák határában, a János-hegyi pincesoron pedig nádfedeles műemlék pincékben kínálják frissítőiket a helyi borászok. 
 
Pálköve 
 
A Balaton egyik legnagyobb megmaradt tölgyerdeje, ősnádas és szénsavas forrás is található itt – ismét az északi parton, Pálkövén járunk, ahol az egykori kőbánya rakodóhelyén kitűnő horgászhely és eldugott árnyas strand jelenti a nyarat azoknak, akik kerülnék a balatoni dömpinget. 
 
Salföld 
 
Három utcácskájával és 58 lakosával talán az ország egyik legkisebb települése Salföld. A turistaforgalom azonban folyamatos: tündéri szépségű táj, világörökség-várományos házikók, muskátlis utcácskák, Természetvédelmi Major, az erdő közepén pálos kolostorrom és egy dombtetői kilátó csalogat a felkapottsága ellenére is nyugis falusi idillbe. 
 
Balatonhenye 
 
Ugyancsak alig 150 fő lakja a már az ókori rómaiak által is felfedezett varázslatos kis helyet. A lakosság alacsony száma azonban nem jelenti azt, hogy semmit sem találunk a faluban: Balatonhenye ugyanis telis-tele van népi építészeti emlékekkel, élő skanzenként repítve el a múltba az idelátogatót. 
 
Szentbékálla 
 
Kőtenger, kőtenger és kőtenger. Szentbékálla határában úgy érezhetjük magunkat, mintha egy óriás vicces kedvében szanaszét dobálta volna a kőből faragott építőkockáit. Azonban szó sincsen tréfáról, hiszen az, amit itt látunk, a Káli-medence egyik legnagyobb geológiai értéke. Ezek a kisebb ház nagyságú sziklák, amik ma a turisták kedvenc mászókái lettek, egykor a Pannon-tenger üledékéből kerültek a felszínre. 
 
EST-tipp:
 
A Balaton legeldugottabb nyilvános strandja Sajkódon található. Itt, a Tihanyi félsziget csücskében valóban a természet lágy ölén élvezheted a hazai bícset.  
Kurcz Orsi
2017.06.23
|


Film premierek

Ocean’s 8 – Az évszázad átverése

amerikai akcióthriller, 110 perc, 2018

Merülés a szerelembe

amerikai-francia-német-spanyol romantikus filmdráma, 112 perc, 2017

Kszi, Simon

amerikai romantikus filmdráma, 110 perc, 2018

Gombos Jim és Lukács, a masiniszta

német családi film, 105 perc, 2018

Felelsz vagy mersz!

amerikai horror, 100 perc, 2018
Játék
2018. július 4-7-ig az Anna and the Barbies zenekar szervezésében idén hatodik alkalommal kerül megrendezésre a Woodstock az Ugaron „szabadság-fesztivál”, melynek az ópusztaszeri Akhal Ménes ad otthont.
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.