Megmentett műkincsek 2017 – Restaurátor diplomamunkák a Nemzeti Múzeumban

Budapest, Magyar Nemzeti Múzeum, 2017. június 23. - szeptember 3.
Tizenhét most végzett restaurátor hallgató összesen huszonhat munkáját láthatjuk a Magyar Nemzeti Múzeum új kiállításán. A Múzeumok éjszakáján megnyílt tárlaton számtalan újonnan restaurált remekművet láthatunk.
Megcsodálhatunk többek közt egy újjávarázsolt, 20. század eleji, olajjal átitatott kínai papíresernyőt, Körösfői-Kriesch Aladár restaurált festményét és a Budavári Palota tróntermének egy évtizedekkel ezelőtt leválasztott, a medicina allegóriáját ábrázoló freskótöredékét. Láthatunk továbbá egy orientalista ihletésű tálat, egy ötvöskötésű evangéliumos könyvet, egy fatáblás Szentháromság olajfestményt, egy kora 16. századi brüsszeli kárpittöredéket, egy 1898-as, eozinmázas Zsolnay padlóvázát, sőt, egy 16. századi, fallosz alakú üveget is, amelyet Kalivoda András épített össze 39 töredékből. 
 
A Magyar Nemzeti Múzeumban immár hagyomány a frissen diplomázott restaurátorok bemutatkozása. A múzeum nem csupán a kiállításnak ad otthont évről évre, hanem részben magának a képzésnek is, a tárlatnak köszönhetően a látogatók nyomon követhetik, miként lehet szétesőben lévő, rossz állapotú műtárgyakat hitelesen újjávarázsolni. A most látható, huszonhat darab – korát, anyagát, károsodásait tekintve különböző – képző- és iparművészeti műtárgyon keresztül megismerhetjük „a konzerválás-restaurálás tárgyanként eltérő, összetett és sokoldalú ismeretet igénylő munkafolyamatát, és rácsodálkozhatunk, hogy a restaurátor mennyire felelősségteljes munkát végez, széleskörű tudásra és kreativitásra épít”. 
 
2017.07.03
|


Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.