Balaton-útikalauz bringásoknak

Sokszor hallhatjuk a nyári élményekről beszélgetve, hogy barátaink és ismerőseink körbebiciklizték a Balatont, így nem is csoda, ha ott motoszkál bennünk a gondolat: mi is ki akarjuk próbálni. Mi bele is vágtunk, a következőkben pedig megosztunk néhány tudnivalót és tippet azokkal, akik fontolgatják a balatoni bringázást.

Hány nap alatt?

 

A balatoni körutat végigtekerőkben tulajdonképpen csak az útvonal közös, ezentúl aztán egészen különböző műfajt jelenthet a Balaton körüli bringázás: vannak az igazi profik, akik egy nap alatt bevállalják, de az egyszerű hobbibiciklistának még a két nap is ijesztően kevésnek tűnik. Három nap alatt nagyjából napi 70 kilométert kell haladnunk, ami nem kevés, de így már marad egy kis idő strandolásra és ráérősebb étkezésekre. Ha négy-öt napot is rászánunk, az már valódi nyaralás sok-sok pihenéssel, megspékelve napi néhány óra gurulással.

 


Hol szálljunk meg?

 

A sátrazástól az ötcsillagos hotelig számos lehetőség közül választhatunk ízlésünknek és pénztárcánknak megfelelően. Ami a biciklizés szempontjából lényeges, hogy mennyi cuccot kell magunkkal hurcolni: ha az igen olcsó sátrazás mellett döntünk, bele kell kalkulálnunk a csomagtartóra rögzített sátor, hálózsák és polifoam súlyát is.

 

Mit együnk?

 

A sok kis büfé és étterem igazán megkönnyíti a tervezést: szinte bármikor könnyen találhatunk hamburgert, hotdogot, hekket, lángost vagy akár egytálételeket. Az intenzív mozgáshoz ugyanakkor elengedhetetlen az egészséges táplálkozás, így a zöldség-gyümölcs, a teljes kiőrlésű pékáru és a tejtermékek beszerzéséhez érdemes megkeresni a helyi kisboltokat. Egy jó tanács: hétvégén igyekezzetek előre tudakozódni a nyitvatartásokról, mert a kisebb településeken kora délután bezárnak a boltok!

 


És ha elromlik valami?

 

A legjobb, ha viszünk biciklijavító-felszerelést, amit tudunk is használni, vagy legalább egy ember van a csoportban, aki ért a szereléshez. De el lehet indulni enélkül is, hiszen e közkedvelt útvonal mentén számos szerviz áll rendelkezésünkre. Ha pedig igazán nagy a baj, néhány óránként a vonatra is felpattanhatunk.

 

Mit fogunk látni?

 

A Balatont! Viszont ne úgy készüljetek, hogy végig gyönyörködhettek a víztükör látványában: jellemző, hogy a falvak, városkák és üdülőhelyek utcácskáin gurulunk végig, vagy dimbes-dombos vidékeken tekerünk át. Persze időről időre megpillanthatjuk a tó utánozhatatlan zöldeskék színét, és megállhatunk stégeken vagy kilátóhelyeken kifejezetten azért, hogy megcsodálhassuk a tájat.

 


Nem fogunk eltévedni?

 

Mindenképpen jó, ha van nálunk térkép és útikönyv, de csak biztonsági megoldásként, mivel a hivatalos Balatoni körút zöld táblái az egész úton eligazítanak. Persze érdemes résen lenni, nehogy egy-egy bokorban megbúvó vagy váratlanul elhelyezett tábla figyelmen kívül hagyása fölösleges kerülőúthoz vezessen.

 

És ha rossz az idő?

 

Az bizony baj, de megint csak tőletek függ, hogy ez mennyire tántorít el. A hideg ellen fel lehet öltözni, eső ellen vízhatlan ruházattal és felszereléssel készülhetünk, míg a kánikulát gyakori hűsöléssel és csobbanással lehet átvészelni. De a legfontosabb, hogy mindenki jól érezze magát: a közös strandolás, társasozás vagy borkóstolás olyan nagy élmény, hogy igazán nem baj, ha végül csak Keszthelyig juttok el!

Vero
2017.07.05
|


Film premierek

Ocean’s 8 – Az évszázad átverése

amerikai akcióthriller, 110 perc, 2018

Merülés a szerelembe

amerikai-francia-német-spanyol romantikus filmdráma, 112 perc, 2017

Kszi, Simon

amerikai romantikus filmdráma, 110 perc, 2018

Gombos Jim és Lukács, a masiniszta

német családi film, 105 perc, 2018

Felelsz vagy mersz!

amerikai horror, 100 perc, 2018
Játék
2018. július 4-7-ig az Anna and the Barbies zenekar szervezésében idén hatodik alkalommal kerül megrendezésre a Woodstock az Ugaron „szabadság-fesztivál”, melynek az ópusztaszeri Akhal Ménes ad otthont.
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.