Egy hét Shakespeare Gyulán!

Új bemutatóra is készülnek Gyulán, a XIII. Nemzetközi Shakespeare Fesztiválon, amelyet a várszínházi évadon belül július 7. és 16. között rendeznek meg: 7-én és 8-án a Szentivánéji álom táncjátékot mutatják be, amelyet Felix Mendelssohn azonos című zenéjére koreografált Kulcsár Noémi rendező.
A darabot 13 táncos adja elő, amelyben a klasszikus zene és a modern tánc találkozik. Shakespeare alakjai kortárs, modern értelmezésben, mai táncszínházi nyelven elevenednek meg. 
 
A Shakespeare Fesztiválon hagyomány, hogy külföldi társulatok is fellépnek. Izraeli produkció még sosem szerepelt a békési városban, most a Malenki Theatre a Lear király című többszörös fesztiváldíjas darabot mutatja be, amelyben öt ember mellett öt báb lesz a főszereplő.  
 
A nagyváradi Teatrul Regina Maria Az éjszaka szívében címmel szintén a Lear-történetet adja elő, a szlovákiai Divadlo Kontra társulat pedig a Macbeth-et hozza Gyulára. 
 
Nagy hangsúlyt fektetnek a határon túli magyar színházak fellépési lehetőségére is, a tíznapos fesztiválon Bocsárdi László például a Tévedések vígjátékát rendezi, a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház a Shakespeare, Sonnet 66-ot adja elő angol nyelven.  
 
A fesztiválon az angol drámaíró szonettjei és dalai is elhangoznak, és szakmai filmvetítéseket is szerveznek. Egyebek mellett a Kenneth Branagh rendezte Sok hűhó semmiért, a Roland Emmerich rendezte Anonymus filmdrámát, vagy az ifj. Vidnyánszky Attila rendezte III. Richárdot - a tavalyi egyik saját produkciót - vetítik a színház kamaratermében. 
 
A teljes programkínálat a www.shakespearefesztival.hu oldalon tekinthető meg. 
 
(MTI)
2017.07.05
|


Játék
Annipanni és hű barátja Boribon a vízparton keresnek menedéket a nagy melegben.
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.