Ötletek, hogy túléld a kánikulát

Ahogy télen a hó nem kéne, hogy felfordulást okozzon, úgy a nyári nagy meleg sem olyan mértékű katasztrófa, mint ahogyan azt sokan hangoztatják. Íme, néhány tipp, amivel bárhol és bármikor felfrissítheted magadat egy forró nyári napon.
Mindig legyen nálad folyadék! 
 
Máskor se, de a legnagyobb melegben pedig végképp ne indulj útnak egy palack víz vagy tea nélkül. A szörpöket és a kólát most hagyd otthon, mert a cukros italok a melegben csak még szomjasabbá tesznek, ahelyett, hogy oltanák a szomjadat. 
 
Mennyit igyunk? 
 
A melegben az izzadás miatt több folyadékot vesztünk, mint télen. Éppen ezért nagyon fontos ennek a pótlása. Azonban a „mennyit igyunk” vitában a mai napig nem tudnak dűlőre jutni a szakemberek, van, aki azt mondja, hogy naponta három liter folyadékot is el kell fogyasztani, van, aki pedig azt mondja, hogy a szervezet érzi, hogy mennyi folyadékra van szüksége, az erőltetés pedig akár káros is lehet. Ebben nem mi fogunk dönteni.  
 
Nem csak ivásra jó a víz 
 
A táskádban megbújó palack víz azonban nem csak szomjoltásra tökéletes. Papír zsebkendőre csöpögtetve hűsítheted vele az arcodat, nyakadat, csuklódat. Ha az utóbbit – mivel itt csak nagyon vékony bőr van az erek fölött – hideg víz alá dugod, az egész tested gyorsan lehűl. 
 
Est-tipp:
 
Forróságban forró teát! 
 
Bár első hallásra szokatlan tippnek tűnhet, de működik. Ugyanis a szervezetünket, ha a melegben forró folyadékot kap, ami belülről melegíti, akkor a kinti hőmérséklet sem viseli meg annyira, tehát kevésbé fogsz izzadni. Erre a célra azonban nemcsak a forró tea, hanem például egy jó meleg húsleves is tökéletesen megfelel! 
 
Ha mégis hidegre vágynál 
 
A hideg gyümölcsleves nemcsak nagyon tápláló, vitamindús és finom nyári étel, hanem még hűsít is, persze más okból, mint az előbb említett forró italok. Itt ugyanis a leves közvetlenül, már a szádba érve felfrissít.  
 
Est-tipp:
 
Csomagolj gyümölcslevest ebédre! 
 
Kánikulában a legtutibb ebéd nem a gyors menzakaja, hanem a házi gyümölcsleves, amit egy üres befőttesüvegben tökéletes biztonságban szállíthatsz el a munkahelyedig. Ráadásul nem csak finomat eszel, a főnököd sem lesz dühös, hogy túl sokáig bíbelődtél az ebéddel, hiszen ez a leves csakis hidegen jó, szóval még mikróznod sem kell. 
 
Még gyümölcs… 
 
Ne feledkezz meg a friss gyümölcs varázserejéről sem. Ha éppen megszomjazol, de a vized elfogyott, egyél gyümölcsöt: barackot, málnát, meggyet. Oltja a szomjúságot, és szuperül hűsít és feltölt! 
 
Kötelező cuccok a táskába kánikula esetén: (A már említett egy palack víz mellett természetesen.) 
 
Nedves törlőkendő: ragadós kezekre, leizzadt sminkre, verejtékező homlokra, orra, mellkasra. 
 
Papír zsebkendő: hűsítésre, felfrissítésre. 
 
Legyező vagy miniventillátor: egyértelműen a világ nyolcadik csodájának tűnhet ez a két szuper találmány a kánikulában, főleg, hogy mindkettő nagyjából egy zokni áráért kapható a sarki kínai boltban. A miniventillátor pedig ráadásul nem elemes, hanem kézi tekerős. Így aztán elég jó móka! 
 
Mentolos rágógumi: tudtad, hogy a mentol hűsít? Ha nem, ideje kipróbálni! 
 
Néhány cukorka vagy szőlőcukor: ha a nagy melegben megszédülnél, a víz és cukor kombó egy perc alatt helyre tesz! 
 
Hajcsat vagy hajgumi: mert a kánikulában újra divat a copf, hogy ne sülj be a hajad alá! 
 
Igyekeztünk összeszedni mindaz, amire 30 fok felett a „túléléshez” szükséged lehet. Azonban mindezek ellenére se tartózkodj nagyon hosszan a tűző napon, főleg ne szalmakalap vagy baseballsapka és persze a bőrödnek megfelelő faktorú naptej nélkül! 
Kurcz Orsi
2017.07.10
|


Játék
2018. július 4-7-ig az Anna and the Barbies zenekar szervezésében idén hatodik alkalommal kerül megrendezésre a Woodstock az Ugaron „szabadság-fesztivál”, melynek az ópusztaszeri Akhal Ménes ad otthont.
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.