III. Béla királlyá koronázása Székesfehérváron

Székesfehérvár, Koronázó tér, augusztus 18., 19., 21:00
Idén ötödik alkalommal rendeznek Koronázási Szertartásjátékot Székesfehérváron. Augusztus 18-19-én III. Béla koronázási szertartását és életét viszi színre Szikora János rendező Székesfehérváron, az egykori koronázótemplom helyén felépített grandiózus szabadtéri színpadon.
Az Árpád-házi királyaink életét liturgikus királylegenda formájában életre keltő, monumentális produkció a Nemzeti Emlékhelyen, a magyar uralkodók egykori koronázó és temetkezési helyén várja a magyar történelem iránt érdeklődőket és a látványos szabadtéri színpadi játékok kedvelőit. 
 
III. Béla a kelet-nyugati kapcsolatok terén egyfajta jelképpé vált: a fiatal korában Bizáncban élt és a bizánci trón várományosának számító, később a magyar trónra lépő, így a keleti és nyugati kultúrában egyaránt otthonosan mozgó fiatalember kora egyik legelismertebb uralkodója lett, aki uralkodásának 24 éve alatt Magyarországból virágzó államot épített. 
 
Idén gyökeresen megújult díszlettel találkozhat a közönség: míg a korábbi években a Székesfehérvári Nagyboldogasszony Bazilika körvonalait jelenítették meg, felidézve az egykori koronázótemplom grandiozitását, addig idén egy görög-keleti kupola és a magyar korona egységéből létrejött stilizált, kettős kupolarendszer hivatott érzékeltetni a III. Bélára jellemző kelet-nyugati egységet. A Koronázási Szertartásjátékban a díszletek mellett a zene is a bizánci és a keresztény kultúrát ötvözi.  
 
A darabban visszatérő elemként szerepelnek az ötméteres történelmi óriásbábok, újdonságként pedig cirkuszművészek is bekapcsolódnak az előadásba. A címszereplőt, III. Bélát Hirtling István, feleségét, a szépséges Antiochiai Annát Trokán Nóra alakítja.  
 
2017.07.10
|


Játék
Annipanni és hű barátja Boribon a vízparton keresnek menedéket a nagy melegben.
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.