Thomas Gainsborough rajzaira bukkantak a windsori kastélyban

A világhírű 18. századi brit festő, Thomas Gainsborough 25 rajzból álló albumára bukkantak a windsori kastély királyi gyűjteményében.
Viktória királynő uralkodása óta úgy vélték, hogy az albumban lévő fekete-fehér krétarajzok egy másik művész, a londoni Trafalgar tér bronz oroszlánszobrait alkotó Edwin Landseer munkái.  
 
Lindsay Stainton történész az albumot újra megvizsgálta, és összehasonlítva Gainsborough más műveivel észrevette a szembetűnő hasonlóságokat. Megállapította, hogy a rajzok az egyik legnevesebb brit festő korai művei.  
 
"Ez a legjobb gyűjtemény Gainsborough korai rajzaiból" - magyarázta Stainton a BBC Newsnak.  
 
Gainsborough 1727-ban született a Suffolk grófságban lévő Sudburyben. Már húszas éveiben minden általa ismert helyet a térségben lerajzolt. A vázlatokon fák, szarvasmarha, ösvények, tavak, homokos partok láthatók. „Rögeszmésen szeretett rajzolni, a természet volt a tanítómestere, a suffolki fák jelentették az akadémiát számára" - tette hozzá. 
 
A rajzokat egy nagy kék, bőrkötésű albumban őrizték a windsori kastély rajzgyűjteményében 1874 óta. 
 
Az egyik vázlat hátulján találtak egy női fejről készült rajzot is. Ez nagyon jellemző Gainsborough korai alakjainak stílusára – mondta el Rosie Razzall, a királyi könyvtár rajzgyűjteményének kurátora. 
 
(MTI) 
2017.07.11
|


Játék
Az idei Ünnepi Könyvhétre jelentette meg a Kossuth Kiadó Muszatics Péter Bécs, Budapest, Hollywood című könyvét, melyben a szerző a múlt század eleji Hollywoodba kalauzolja az olvasót, ahol a Közép-Európából származó alkotók jelentős hatással voltak az amerikai filmgyártásra.
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.