Hol egykor vér folyt… - Időutazás a Balatonnál

Régóta foglalkoztatja az emberiséget az időutazás gondolata, hiszen ki ne vágyna arra, hogy egy pár napot, vagy percet eltöltsön a múltban. Jó hírünk van: a Balaton mellett nem is olyan nehéz a történelmi korok közti barangolás!
A magyar tenger környéke ugyanis tele van középkori romos kolostorokkal, több száz éves parasztházakkal és persze gyönyörű várromokkal. Tessék beszállni az időgépbe, indulunk! 
 
Sümegi vár 
 
Eltéveszthetetlen helyen, egy magányos hegy csúcsán álldogál a Sümegi fellegvár, amit egykor IV. Béla király parancsára a veszprémi püspök építtetett. A következő századokban aztán harcoltak itt nemesi családok és Anjou Károly seregei is, később pedig fontos katonai szerepe volt a II. Rákóczi Ferenc irányította kuruc szabadságharcban is, a felkelők itt gyártottak lőport a katonaság számára. Az egykori erődítmény régészeti feltárását a hatvanas években kezdték meg, és amennyire lehetett, helyre is állították a kővárat. Sümegen pedig a mai napig őrzik a valaha itt élő és harcoló vitézek emlékét, várjátékokat, lovagi tornákat, középkori lakomákat rendeznek a legendás fellegvár tövében, a lovardánál. 
 
www.sumegvar.hu 
 
Salföldi pálos kolostorrom 
 
Az erdő félhomályában álldogál a pálos kolostor romja. A középkorban a kolostort egy helyi család emeltette Szent Mária Magdolna tiszteletére. A román stílusú, egyhajós templomot és a hozzá tartozó építményeket aztán az idők során nemcsak a tatárok támadták, az 1440-es években I. Ulászló és Erzsébet királyné hívei is a környéken csaptak össze, így ezt is megsínylette a pálosok kolostora. Aztán végül mégis a török hadjárat után lett végleg rommá az időközben gótikussá átépített, sokat látott erdei „katedrális”… Pár évtizede viszont újra él a hagyomány itt is: minden júliusban, az utolsó előtti hétvégén, Magdolna-napi búcsút rendeznek a helyiek, de esküvők kedvelt helyszíne is az egykori kolostor romantikus romja a Balaton-felvidéken. 
 
www.salfold.hu 
 
Szigligeti vár 
 
A Balaton partjáról, messziről is jól látható a szigligeti hegycsúcson álló fellegvár romja, melynek alapjait egykor a pannonhalmi bencések tették le – őket dicséri a két torony és a palotaszárny. Aztán IV. Bélának annyira megtetszett a kitűnő kilátás, hogy elirigyelte a bencésektől a várat, amiben aztán több híresség is megfordult az idők során: Török Bálint adománylevelet kapott rá, Magyar Bálint pedig a vár egyik legíresebb parancsnoka volt. Aztán a Balaton környékén támadó oszmán sereg elleni védekezés egyik fontos központjává vált Szigliget, s habár a Somogyból áthajózó törökök ellen még megvédte a Balaton-felvidéket a part menti Óvár, a 16. századra már elavultnak számított a végvár, amivel sokkal később villámcsapás végzett, felrobbantva a vár tornyában tárolt puskaport. S hiába álltak évszázadokig romosan a falak, hiszen senkinek nem állt érdekében felújítani azokat – ma itt is kiállítás és vármúzeum emlékeztet a dicső múltra. 
 
www.szigligeti-var.hu
Kurcz Orsi
2017.07.14
|


Film premierek

Ultra

francia-görög-magyar-német dokumentumfilm, 83 perc, 2017

Kingsman: Az Aranykör

amerikai-angol akcióvígjáték, 141 perc, 2017

Isten hozott Németországban

német vígjáték, 116 perc, 2016

Hetedik alabárdos

magyar vígjáték, 90 perc, 2017

A LEGO Ninjago film

amerikai-dán animációs film, 106 perc, 2017

47 méter mélyen

amerikai-angol-dominikai horror, 89 perc, 2017

Viktória királynő és Abdul

amerikai-angol életrajzi dráma, 106 perc, 2017

A kairói eset

dán-francia-német-svéd krimi, 106 perc, 2017
Játék
New York, Párizs, Tokió és London után Budapesten is megrendezésre kerül a Felabration, a legendás nigériai zenész és emberjogi aktivista, Fela Kuti munkássága előtt tisztelgő emlékest.
Copyright © 2017 Minnetonka Lapkiadó Kft.