„Laureline volt az első szerelmem”- Luc Besson

Luc Besson közel kétszázmillió eurós költségvetésből hozta össze minden idők legdrágább európai filmjét. A Valerian és az ezer bolygó városa egy merész képregényadaptáció, egy hihetetlenül színes sci-fi, amiről a rendezőnek volt mit mesélnie.

58 éves.

 

Franciaország legnagyobb filmgyártó cége, az EuropaCorp vezetője.

 

Tett egy ígéretet, miszerint tíz rendezés után visszavonul: nem tartotta be.

A filmtörténet számos erős női karakterét köszönhetjük önnek. Laureline hogyan illeszkedik a sorba? 
 
Szeretek erős nőkkel foglalkozni a filmjeimben, de ettől még Laureline nagyon más, mint Mathilda, Nikita vagy Jeanne D’Arc. Egy ember sokféleképpen lehet erős. Laureline egy nagyon mai, nagyon normális lány, aki történetesen zsaru. Ha a film ma játszódna, akkor olyasmi lenne, mint a Starsky & Hutch, és ebben a felállásban Laureline lenne Hutch. Nagyon tudatos, sokat tanul, és megvannak a maga céljai az életben. Talán ő az eddigi legnormálisabb főhősnőm. 
 
Mi vonzotta ahhoz, hogy filmet csináljon az eredeti képregényből? 
 
Nagyon régre kell visszamennünk, amikor még tíz év körüli kisgyerek voltam, és minden szerdán ott álltam az újságárusnál, hogy megvegyem a Pilot című képregényt, és itt találkoztam először a Valerian-történet első oldalaival. Rögtön leesett az állam a látottaktól, Laureline-be pedig valósággal szerelmes lettem. Még azt is mondhatom, hogy Laureline volt az első szerelmem, és olyan akartam lenni, mint Valerian. Minden albumot megvettem, teljesen rabja voltam a történetnek. Furcsa, hogy mennyire imádtam, ugyanakkor nagyon sokáig eszembe sem jutott, hogy filmet készítsek belőle. Az ötödik elem készítése idején merült fel először bennem az ötlet, akkor is csak azért, mert együtt dolgoztam Jean-Claude Méziéres-rel – Valerian egyik megalkotójával – a látványon, és ő vetette fel, hogy miért nem csinálom meg a Valeriant. Ezzel elültette a bogarat a fejemben, de be kellett látnom, hogy az akkoriban rendelkezésre álló technológiával egy ilyen mozit lehetetlen lett volna elkészíteni. Félretettem az ötletet, és csak azután vettem elő, hogy láttam Jim Cameron Avatarját, és tudtam, hogy eljött a korszak, amikor már tényleg bármi megvalósítható a vásznon. 
 
Laureline-t leszámítva, mi fogta meg annyira a képregényben? 
 
Az, hogy olyan volt, mintha egy mai, normális rendőrpáros lett volna a sztori főhőse, csakhogy ők a 28. században éltek, és minden nagyon furcsa volt körülöttük. 
 
Mire kellett a legjobban figyelnie forgatókönyvíráskor? 
 
Meg szerettem volna őrizni Christin és Méziéres képregényének szellemiségét. Rögtön az elején leültem velük, és elmondtam, hogy egy albumukat húsz perc alatt ki lehet olvasni, de nekem egy kétórás történetet kell elmesélnem, ezért itt-ott biztosan változtatnom kell. Szerencsére ők rögtön értették az indokaimat, és mindenben támogattak. Leginkább arra figyeltem íráskor, hogy Valerian és Laureline olyan legyen a filmben is, ahogy a képregényekben megismerhettük őket. 
 
Mit kell tudnunk a történet helyszínéről, Alpháról? 
 
Alpha története még 1975-ben kezdődött, a szovjet és az amerikai űrállomások összefogásakor. Az űrállomás egyre nagyobb lett, majd a XXI. évszázad közepén az idegenek is megkérdezték, hogy csatlakozhatnak-e hozzá. Ez megtörtént, és az évszázadok során egyre több idegen faj érkezett, és a végén ott tartottak, hogy az űrállomás kisebb bolygónyi méretűvé vált, és már tizenkétmillió lakosa van. Azért hívják az Ezer bolygó városának, mert az univerzum minden tudása itt gyűlt össze. 
Tulu/Big Bang Media
2017.07.17
|


Film premierek

Kutyák és titkok

argentin-chilei-francia-portugál filmdráma, 94 perc, 2017

Viszlát, Christopher Robin

angol életrajzi dráma, 107 perc, 2017

The Commuter - Nincs kiszállás

amerikai-angol-francia krimi, 104 perc, 2018

Prince: Sign o’ The Times

amerikai-kanadai koncertfilm, 85 perc, 1987

Fortunata

olasz filmdráma, 103 perc, 2017

Kicsinyítés

amerikai-norvég sci-fi vígjáték, 135 perc, 2017
Játék
Az új évben is folytatódik a Pesti Est és a Jurányi népszerű családi programsorozata, a Mese Habbal.
Filmek a TV-ben
20:00
Huszadik századi nők
amerikai vígdráma, 2016
20:00
Börtöncsapda
amerikai akciófilm, 1990
20:10
Párizsból szeretettel
francia akciófilm, 2010
20:30
Fordított kánon
olasz filmdráma, 2000 (feliratos)
21:00
A szerzetes és a fehér kígyó
kínai akciófilm, 2011
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.