Így készült a Dunkirk

A nyár egyik nagy eseményfilmje Christopher Nolan II. világháborús mozija, a Dunkirk, amit a direktor bevallottan egyfajta kísérleti filmnek szán. Csakhogy ezúttal egy méregdrága kísérletről van szó. Belestünk a kulisszák mögé.
10. Christopher Nolan 20 millió dolláros gázsit és 20%-os részesedést harcolt ki magának a bevételből, és ilyen feltételeket eddig csak egyetlen rendező tudott kicsikarni egy stúdióból: Peter Jackson a King Konggal. 
 
9. A Nolan által írt forgatókönyv mindössze 76 oldalas volt, ami leginkább annak köszönhető, hogy a Dunkirkben kifejezetten kevés párbeszédet hallhatunk. 
 
8. Pont a kevés dialógus miatt Christopher Nolan főképp némafilmeket tanulmányozott a Dunkirk elkészítése előtt. 
 
7. A rendező II. világháborús filmterve nagyon régi, már diákkorában ezen dolgozott, de várni akart vele egészen addig, míg rendelkezésére nem áll a szaktudás egy ilyen volumenű mozi elkészítéséhez. A sötét lovag-trilógia, az Eredet és a Csillagok között valószínűleg jó iskolának bizonyult. 
 
6. Ez az első olyan film a rendező karrierjében, ami valós eseményeken alapul. Úgy látszik, ez egy új trend a sztárrendezők között, ugyanis Quentin Tarantino is épp egy igaz történeten alapuló film forgatását jelentette be… 
 
5. Eleinte Nolan sokkal több ismert színész szerződtetésében gondolkodott, de a csata tanulmányozása során rájött, hogy a parton jórészt borzasztóan fiatal katonák rekedtek annak idején, így nagyrészt ismeretlen fiatalokat válogatott. Így akadt rá Harry Stylesra, a One Direction tagjára is. 
 
4. Összesen hatezer statiszta állt a rendező rendelkezésére, és volt olyan jelenet, amiben 1500-an álltak a kamerák előtt. A tömeg sokszorozására Nolan nem CGI-t használt, hanem a háttérben lévő dolgokat kartonpapírra festették rá, felhasználva egy régimódi, de annál hatásosabb filmes trükköt. 
 
3. A rendező pontosan vissza akarta adni a visszavonulóban lévő katonák nézőpontját, ezért úgy döntött, hogy egyetlen németet sem mutat a filmben, ugyanis a támadások általában elég távolról jöttek ahhoz, hogy a szövetséges katonák ne találkozzanak a németekkel. 
 
2. A hajós jelenetekhez Nolan egy kisebb flottát állított szolgálatba. Volt, hogy egyszerre több mint hatvan hajóval dolgozott, melyek között akadtak korabeli darabok is. 
 
1. A repülős jeleneteket sem bízta a CGI-mágusokra. Valódi, korabeli repülőgépeket kamerázott be, és vadabbnál vadabb légi felvételeket készített velük. 
 
 
2017.07.17
|


Film premierek

Ocean’s 8 – Az évszázad átverése

amerikai akcióthriller, 110 perc, 2018

Merülés a szerelembe

amerikai-francia-német-spanyol romantikus filmdráma, 112 perc, 2017

Kszi, Simon

amerikai romantikus filmdráma, 110 perc, 2018

Gombos Jim és Lukács, a masiniszta

német családi film, 105 perc, 2018

Felelsz vagy mersz!

amerikai horror, 100 perc, 2018
Ahol a héten érdemes...
Budapest, A38 Hajó, június 4. - szeptember 3.
 
 
Budapest, A38 Hajó, június 23. 20:00
 
Budapest, Belvárosi Színház, június 23. 19:00
 
Játék
Az idei Ünnepi Könyvhétre jelentette meg a Kossuth Kiadó Muszatics Péter Bécs, Budapest, Hollywood című könyvét, melyben a szerző a múlt század eleji Hollywoodba kalauzolja az olvasót, ahol a Közép-Európából származó alkotók jelentős hatással voltak az amerikai filmgyártásra.
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.