A „Vízi Legendák” kiköltöztek a 17. FINA világbajnokság fővárosi helyszíneire

A 17. FINA Világbajnokság kampányfilmjében életre kelt állatszimbólumok szobrait az ország egyik legelismertebb, nemzetközi hírnévvel rendelkező kortárs alkotója, Szőke Gábor Miklós készítette. A Vízi Legendák szoborsorozat tagjaival a vb idején a fővárosi versenyhelyszíneken is találkozhatunk.
A Juhász Péter által rendezett kampányfilm központi alapgondolata az volt, hogy a vizes világbajnokság hat diszciplínáját egy-egy legendás vízi teremtményen keresztüli párhuzammal mutassa be. Ezek a legendás állatok kvalitásaikban és jellemzőikben ugyanis hasonlóságot mutatnak az egyes sportágak jellemzőivel: így lett a cápa, a vizek legfélelmetesebbje az úszás szimbóluma; a tengerek vándora, a bálna pedig a nyíltvízi úszásé. A delfin kecsessége a műugrást idézi, az orka pedig az óriás-toronyugrás szimbólumává vált. A szinkronúszás jelképe a társas összehangoltság miatt a formációkba rendeződő halraj; a vízilabdáé pedig a polip. 
 
A filmben már nagy sikerrel bemutatkozó szobrokkal már a vizes világbajnokság versenyhelyszínein is találkozhatunk. A Duna Arénánál található szurkolói zónában a cápa, a bálna és a delfin lelt otthonra, a polip pedig a Margitszigeti FanZone-ba költözött a vizes vb idejére. A halraj a szinkronúszás versenyhelyszínén, a Városligetben található, míg az orka szobra a Batthyány téren nyújt igazán impozáns látványt, hátterében a Parlamenttel. 
 
„Mindegyik szobor olyan lett, ahogyan megálmodtam, azokon a gyönyörű helyszíneken vannak, ahol azok a versenyszámok zajlanak, amelyeket megtestesítenek” – mondta el Szőke Gábor Miklós. 
 

 
„Izgalmas volt, hogy a film után minden egyes szobor karaktere fizikailag is fel lett építve, amelyek egy egységet alkotnak együtt. A szobrokban találkoznak a rusztikus, indusztriális elemek, amelyek egymást kiegészítik. Szándékosan kevertem a természetben vagy a tenger mélyén megtalálható elemeket az uszodatechnikában is ismert anyagokkal, például uszadékfát, öreg hajólámpát, rusztikus acél, rozsdamentes acél elemekkel. A szobrok installálásánál a koncepció része volt, hogy az alkotások helyszínét – ahol a világbajnokságok is zajlanak – kortárs kiállítótérként értelmezve jelenjenek meg a Vízi Legendák” - tette hozzá az alkotó.
 
 
 
2017.07.19
|


Játék
A műfaját posztapokaliptikus turbópopként definiáló Einstand garantálja a forró hangulatot.
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.