Hol egykor vér folyt… - Időutazás a Balatonnál - 2. rész

Folytatjuk időutazásunkat a Balatonnál: a magyar tenger környéke ugyanis tele van középkori romos kolostorokkal, több száz éves parasztházakkal és persze gyönyörű várromokkal. Tessék beszállni az időgépbe, indulunk!
A nagyvázsonyi Kinizsi vár 
 
Bár a közkedvelt netes térképprogram kastélyként emlegeti, a nagyvázsonyi vár akkor is vár marad. Méghozzá nem is akármilyen, hiszen a mai maradvány a középkorban fontos erőssége volt a Balaton-felvidéknek, nevét pedig a 15. századi magyar történelem egyik leghíresebb hőséről, Kinizsi Pálról kapta. A várat Mátyás király ajándékozta Kinizsinek a hadjáratokban tanúsított vitézségéért. Halála után az épület feleségére szállt, aki később még két férjével lakta az egykori Kinizsi birtokot, s aki utolsó, erőszakos urát itt dobatta a várárokba. A kalandos sorsú várat később a Zichy főnemesi család is lakta, a legutolsó katonai összecsapás a Rákóczi-szabadságharc idején dúlt a falai előtt. Ma pedig a helyreállított falak között a hős Kinizsi emlékére Kinizsi Napokat tartanak, nem engedve halványulni a középkori vitéz emlékét. 
 
www.kinizsivar.hu 
 
A balatonszentgyörgyi Csillagvár 
 
Nem kastély, de klasszikus értelemben véve nem is vár a balatonszentgyörgyi Csillagvár elnevezésű épület, mégis nevezetes helyről van szó, érdemes benézni ide is. A Balaton-parti Csillagvár ugyanis szintén jelentős szerepet töltött be a magyar történelemben: egykor ide jártak vadászni a Festetics család tagjai. A dombtetőn álló kúria másik érdekessége a csillag alakzat, amely állítólag a világon, de legalábbis a környéken egészen egyedülálló. Az egykori vadásztalálkozók helyszínén ma korhűen berendezett szobák, múzeum és egy különleges panoptikum várja a látogatókat, aminek figurái élethűen mutatják be, milyen is lehetett a környékbeli élet a középkorban: várkapitánnyal, vitézekkel, falusi pappal és kováccsal biztosan találkozhat a kíváncsi érdeklődő. 
 
www.csillagvar.hu 
 
A keszthelyi Festetics-kastély  
 
Ha már emlegettük a Festeticseket, íme, egy újabb hely, ahol teljes valójában, sőt nem túlzás azt mondani, hogy teljes pompájában bepillanthatunk az egykori magyar főúri családok életébe. A barokk, illetve neobarokk stílusú kastélyt a 18. században építették, de a történelem kegyes volt hozzá, így a legnagyobb háborúk és a világháborúk sem ejtettek rajta helyrehozhatatlan sebet: ez a gyönyörű épület az egyik leginkább épen maradt magyar kastélyok egyike. Azonban nemcsak maga az épület elbűvölő, a környezete is mesébe illő, a nyaranta a kastélykertben rendezett koncertek, színdarabok hangulata pedig már valóban csak hab a tortán… 
 
www.helikonkastely.hu 
Kurcz Orsi
2017.07.24
|


Film premierek

Floridai álom

amerikai filmdráma, 111 perc, 2017

Thelma

dán-francia-norvég-svéd thriller, 116 perc, 2017

Gengszterzsaruk

amerikai akciófilm, 140 perc, 2018

A legsötétebb óra

angol életrajzi dráma, 125 perc, 2017

68 lepedő

amerikai krimivígjáték, 93 perc, 2017
Ahol a héten érdemes...
Budapest, Uránia, január 12. - május 25.
 
 
január 18 - 24.
 
Budapest, Thália Színház, január 18. 19:00
 
január 1 - 31.
Játék
A kiállítás egy különleges korszak, a kommunista kultúrpolitika legendás „Három T”-s időszakának mindennapjait mutatja be a kor legnagyobb hazai művészeinek munkáján keresztül.
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.