Sziget 25 – Fesztiváltörténelem fényképeken

Budapest, Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ, 2017. július 12. - augusztus 31.
Idén augusztusban huszonötödször rendezik meg a Sziget Fesztivált az óbudai Hajógyári-szigeten. A ’93-ban a „Kell egy hét együttlét” szlogennel indult, születésekor leginkább a Woodstock Fesztiválra emlékeztető Diáksziget az elmúlt évek alatt Közép-Európa legnagyobb kulturális eseményévé nőtte ki magát.
Nem sokkal a 25. Sziget kapunyitása előtt izgalmas fotókiállítás nyílt a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban, ahol összesen nyolcvan fotón kelnek életre az elmúlt huszonnégy év „Szigetei”. Az elkapott pillanatok a fesztivál ezernyi arcát mutatják nekünk, a látványos installációk jól érzékeltetik a Sziget különleges hangulatát és mesélnek az elmúlt két és fél évtizedről – azoknak, akik valaha ott voltak, és azoknak, akik még soha. 
 
A fesztiváltörténeti kiállításon a World Press Photo- és Prima Primissima-díjas Benkő Imre és a Rockstar Photographers – Csudai Sándor, Fűrész Zsolt, Kálló Péter, Major Kata, Mohai Balázs, Mudra László és Varga Benedek – képeit láthatjuk. Benkő főleg analóg fényképezőgéppel dolgozik, de gyakran használja HORIZON márkájú panorámagépét is, 2009 óta pedig digitális kamerával is fényképez. 1993 óta 456 tekercs filmet és 1973 darab színes digitális képet őriz archívumában. „Megfigyeléseit fekete-fehérben rögzíti: a tömegben is létező egyedüllétet, a színpad mögötti előkészületekben elfáradtak tekintetét, a fesztivál díszleteiben létezés pillanatnyi abszurditásait.”
 
A 2012-ben alakult Rockstar Photographers csapata pedig – amely a Sziget Fesztivál mellett a cég többi rendezvényén is dolgozik – elsősorban digitális technikával készíti a hagyományos riport- és reklámfotók keverékeként leírható fotóit. 
 
A kiállítás ingyenesen látogatható érvényes Sziget 2017 karszalaggal. 
2017.07.24
|


Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.