„Mi lehetne szórakoztatóbb színészi feladat az ördög eljátszásánál?” - Matthew McConaughey

A másodvirágzását élő Matthew McConaughey főképp a pályája elején próbálkozott gonosz szerepekkel, pedig nemcsak a jóképű hős figurája áll közel hozzá. A setét toronyban jókora feladatot kapott: az ördög bőrébe kellett bújnia.

47 éves.

 

A Mielőtt meghaltam főszerepéért Oscar-díjat kapott.

 

Leghíresebb mondata, az „Alright, alright, alright” első filmjéből, a Tökéletlen időkből való.

Volt alkalmad találkozni Stephen Kinggel? Úgy tudom, elég közelről felügyelte a munkálatokat. 
 
Ez azért nem jelenti azt, hogy folyton ott lógott volna a forgatáson. Volt egy rövid e-mailváltásunk, és miután egyszer beszéltünk is, már kellő magabiztossággal felvértezve mertem a karakter bőrébe bújni. 
 
Jól tudom, hogy a film nem adaptációja, hanem egyfajta folytatása és fúziója King regényeinek? 
 
Rengeteget merít a könyvekből, de tényleg nem adaptációja egyiknek sem. Úgy készítettük el, hogy több különböző módon folytatható legyen a könyvek alapján. 
 
Szerinted mi A setét torony műfaja? 
 
Nem intézném el pusztán annyival, hogy ez egy fantasy vagy western, én inkább a jó és a rossz örök küzdelmét látom benne több különféle univerzumban. Akció- és kalandfilmes elemeket is felvonultat, és fontos szerephez jut benne a túlvilág. Ez egy különleges világokban játszódó kaland. Már maga King is így álmodta meg, és Nikolaj Arcel, a rendezőnk is ehhez ragaszkodott. 
 
Tartalmaz horrorelemeket? Végül is Stephen Kingről beszélünk… 
 
Természetesen igen, és ezeknek köze van a rémálmainkhoz, és ahhoz az érzéshez, amikor néha nem tudjuk eldönteni, hogy mi álom és mi a valóság. Kicsoda a mumus a szekrényben? A történet a tudattalan félelmeinket feszegeti. 
 
Melyik a kedvenc King-történeted? 
 
Nagyon szerettem a Tortúrát Kathy Batesszel és James Caannal, és marha jól szórakoztam a Kubrick-féle Ragyogáson is. Nem vagyok egy nagy könyvolvasó, nem falom úgy King könyveit, ahogy a rajongói. Nem olvastam őket könyv alakban, de filmként nagyon sokat láttam, és rengeteg jó akad köztük. A setét torony-könyveket a forgatás előtt természetesen elolvastam. Nem kis olvasmány, ráadásul, ha magamtól választok könyvet, az nem efféle regény, így kifejezetten érdekes volt számomra elmerülni King világában. 
 
Volt olyan filmes karakter, akire Walter eljátszását alapoztad? 
 
Egy másik Kubrick-film, a Mechanikus narancs jutott eszembe, abból is a Malcolm McDowell játszotta főhős, aki iszonyatosan élvezte a káoszt és az anarchiát. Walter nem ennyire játékos természetű, viszont ő is elképesztően gonosz. 
 
A legtöbb gonosztevő nem tekint magára gonosztevőként. Ez a tézis Walterre is áll? 
 
Igen. Bármennyire is gonosz alakról van szó, sosem úgy játszottam, mint aki magát gonosznak tartaná. Olyan ő, aki magát a felvilágosulás nagykövetének hiszi, aki csak felgyorsítja azokat a dolgokat, amik amúgy is megtörténnének maguktól is. Úgy érzi az emberiség hipokritákból áll, amiért megveti őket. Egyetlen valamirevaló ellenfele akad, mégpedig Roland. 
 
Korábban nem volt jellemző a karrieredre a más világokban kalandozás... 
 
Még soha nem készítettem A setét toronyhoz hasonló mozit. Más világokba a legtávolabb a Csillagok közöttben merészkedtem, de az egy sci-fi, teljesen más műfaj. Olyan történetet kerestem, ahol a fantáziának semmi sem szab határt, és ezt ebben a sztoriban megtaláltam. Ráadásul magát az Ördögöt alakíthattam, még ha ez nem is szó szerint értendő, de mi lehetne szórakoztatóbb színészi feladat az Ördög eljátszásánál?  
Tulu/InterCom
2017.07.31
|


Film premierek

Tomb Raider

amerikai kalandfilm, 118 perc, 2018

Táncterápia

angol vígdráma, 111 perc, 2017

Sztálin halála

angol-francia vígjáték, 106 perc, 2017

Szellemek háza

amerikai-ausztrál horror, 99 perc, 2018

Nyúl Péter

amerikai-angol-ausztrál animációs film, 95 perc, 2018

Mrs. Hyde

belga-francia filmdráma, 95 perc, 2017

Láthatás

francia filmdráma, 93 perc, 2017

A párizsi vonat

amerikai történelmi dráma, 94 perc, 2018
Filmek a TV-ben
23:15
A megálló
amerikai életrajzi film, 2013
23:15
Az utolsó mohikán
amerikai akciófilm, 1992
23:25
Csillagközi Invázió: Célpont a Föld
amerikai-japán animációs film, 2012
23:30
23:40
Túl közel a naphoz
francia filmdráma, 2015 (feliratos)
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.