„Színek és színek megint” - Aba-Novák Vilmos Fehérváron

Székesfehérvár, Csók István Képtár, 2017. június 24. - október 29.
Harminc alkotást láthatunk a két világháború közti időszak ünnepelt festőjétől, Aba-Novák Vilmostól (1894–1941) a székesfehérvári Csók István Képtár új kiállításán.
A helyszínválasztás érdekessége, hogy az épület tervezésekor a képtár emeleti kiállítótermét Aba-Novák Magyar–francia történelmi kapcsolatok (1937) című, a párizsi világkiállításon Grand Prix-vel jutalmazott pannója méretéhez igazították. 
 
A Szent István Király Múzeum tárlatára főként magángyűjteményekből érkeztek a modern magyar képzőművészet, különösen a monumentális festészet egyik fontos képviselőjétől a műalkotások, amelyek a kiállítótér mindkét szintjét megtöltik. A földszinten tájképeket, illetve életképeket láthatunk a művész családjáról, a cirkuszról és népéletből merített jelenetekről, az emeleten pedig olaszországi tartózkodása idején festett műveit és korai tájképeit nézhetjük meg. 
 
Aba-Novák Vilmos, akinek festészetére „az epikus jelleg, a frappáns témaválasztás, a kivételes karakterformáló képesség és a virtuóz festőiség” a jellemző leginkább, rövid élete során komoly szakmai sikereket aratott és nagy nemzetközi ismertségre tett szert. 1932-ben a padovai Egyházművészeti Kiállításon aranyérmet, az 1937-es párizsi világkiállításon Grand Prix-t nyert, az 1940-es Velencei Biennálén pedig nagydíjat kapott. A harmincas évek közepétől Székesfehérvártól is kapott egyházi és állami megbízásokat, az ő szekkója díszíti például a Városháza emeleti részét, a Nemzeti Emlékhelyen pedig a Szent István-mauzóleumot. 
 
2017.07.31
|


Játék
A nagy sikerű akció-thriller sorozat legújabb részében Ethan Hunt (Tom Cruise) és az IMF csapat néhány ismerős szövetségessel együtt fut versenyt az idővel egy balul elsült küldetés után…
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.