Múzeumozz a Balaton körül! - 2. rész

Ha túl meleg van, azért, ha hideg, esős, rossz idő van, akkor azért érdemes megbújni a múzeumokban, na meg persze a rengeteg érdekességért, amit maguk a tárlatok rejtenek. Folytatva múlt heti cikkünket, ezúttal is Balaton környéki múzeumokat ajánlunk.

Kapcsolódó cikkek

Játékmúzeum - Keszthely 
 
Nem csak rossz idő esetén kiváló szórakozás bepillantani sok-sok generáció gyermekkori emlékeibe. A keszthelyi Játékmúzeum széleskörű tárlata – tulajdonosai gyűjtőszenvedélyének köszönhetően – egy elvarázsolt birodalomba visz, babáktól és mackóktól roskadozó polcaival pillanatok alatt megelevenítve a múltat. Legyél te is újra gyerek, vessz el a régmúlt kedvenc játékszereiben, hogy a túra végén rádöbbenhess: az együtt szórakozásra napjainkban is szükségünk van! 
 
Belépő: 500 Ft 
 
Szegedy Róza Ház - Badacsony 
 
Ha azt mondjuk Badacsony, ne csak a hegyvidék kitűnő boraira asszociálj! Járd be a környéket, kóstold meg a hegy nedűit, mássz fel a kilátóba! De ne felejts el benézni a legendás Szegedy Róza Házba sem a domboldalon, ahol ma irodalmi emlékmúzeum működik, ugyanis Szegedy Róza Kisfaludy Sándor költő felesége volt. A népszerű pár badacsonyi, elképesztő panorámával megáldott villájában pedig mindig nagy társaság gyűlt össze, hogy a kilátásban, az akkor egyik aranykorát élő magyar irodalomban és persze a ház asszonyának ürmös borban gyönyörködjenek. 
 
Belépő: 600-900 Ft 
 
Horrorárium és kínzómúzeum - Keszthely 
 
Kevésbé barátságos, ám annál izgalmasabb módon repít el a múltba a keszthelyi horrormúzeum, ahol fél évezred, azaz a világtörténet kínzásügyileg legemlékezetesebb korszakának, a középkor legbrutálisabb módszereinek lehetsz tanúja. A szörnyű jeleneteket viaszfigurák keltik életre. Ráadásul miközben megismered a világ különböző tájainak egykori legnépszerűbb kegyetlenkedéseit, Drakula és Báthory Erzsébet szadizmusával is találkozhatsz. Persze a család legkisebb tagjait ennél a kirándulásnál jobb, ha a játszótéren hagyod! 
 
Belépő: 600 Ft 
 
Iskolamúzeum - Tapolca 
 
A kegyetlenkedések után vissza a barátságosabb múltba és a varázslatosan szép Balaton-felvidékre, egészen pontosan Tapolcára, ahol az ország egyik legszuperebb iskolamúzeumát rendezték be. Itt, belépve a sok-sok évtizeddel ezelőtti iskolaéveket idéző osztályterembe, már nem is lesz olyan nehéz elképzelni, hogyan is telhettek Nemecsek Ernő, vagy éppen a Kincskereső kisködmön kedves kis főszereplőjének mindennapjai: ódon padok, taneszközök és térképek segítenek elvarázsolódni. 
 
Belépő: 150-1000 Ft 
 
EST-tipp:
 
Falumalom - Kapolcs 
 
Bár nem kifejezetten múzeum, mégis érdemes ellátogatni a frissen felújított, több mint 100 esztendős kapolcsi vízimalomhoz, amit ma az ország egyik legkülönlegesebb műemlékeként tartanak számon… 
 
Kurcz Orsi
2018.06.07
|


Film premierek

Lány

belga-holland filmdráma, 105 perc, 2018

Gyémánthajsza

amerikai krimi, 104 perc, 2018

A sértés

amerikai-belga-ciprusi-francia-libanoni filmdráma, 112 perc, 2017

A belleville-i zsaru

francia vígjáték, 90 perc, 2018

Ruben Brandt, a gyűjtő

magyar animációs film, 96 perc, 2018

Legendás állatok - Grindelwald bűntettei

amerikai-angol fantasy, 134 perc, 2018
Játék
2018-ban visszatért Budapestre a Murder – A Gyilkos Tárlat című kiállítás, ami közel 1000 m2-es kiállítótéren, 21 szobán keresztül mutatja be az elmúlt évszázadok leghíresebb gyilkosságait.
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.