Manó 100 – Mai Manó halálának 100. évfordulója

Budapest, Magyar Fotográfusok Háza (Mai Manó Ház), 2017. július 13. - szeptember 3.
Mai Manó, aki a szakmájában mindent elért, amit fényképész elérhet, 1855-ben May Emánuel néven született Pesten. A későbbi fotográfus 14 évesen, anyja halála után félbehagyta a gimnáziumot és inasnak szegődött egy fényképészmesterhez, a munka mellett pedig az iparrajziskolában tanult tovább.
Már az 1870-es években közös műtermet vittek mesterével, közben Grazban és itthon tanult tovább. 1878-ban már önálló fényképészként dolgozott a mai Bajcsy-Zsilinszky út és az Andrássy út sarkán álló kis házban berendezett műtermében, majd megvásárolta a Nagymező utca 20. alatt álló épületet, amit a saját céljainak megfelelően alakíttatott át. 1894-re készült el a nyolcszintes épület, amelynek félemeletén 1995-ben nyitott meg a fotográfus nevét viselő Mai Manó Galéria, az I. és II. emeleten pedig négy évvel később a Magyar Fotográfusok Háza. 
 
Mai Manó és társai elsősorban a felső középosztályról és az arisztokráciáról készítettek műtermi portrékat megrendelésre, de riport jellegű képek is fennmaradtak tőlük. Mai főleg a gyerekportrékban jeleskedett, az 1885-ben Budapesten megrendezett Országos Kiállításon nagy sikert aratott gyerekekről készített felvételeivel, ettől az évtől udvari fényképészként is dolgozott. A fotográfus zsűritag volt a Millenniumi Kiállításon, az 1900-as párizsi világkiállításon pedig aranyéremmel díjazták a fotóit, de szakíróként is fontos tevékenységet végzett magyar és német nyelven, 1906-ban ő alapította meg a komoly szakmai presztízsű A Fény című szaklapot. Mai Manó 1917. július 24-én hunyt el Budapesten, a műtermét Weisz Hugó vitte tovább. 
 
A Mai Manó Ház névadója halálának századik évfordulóján kiállítással tiszteleg a mester életműve előtt, a tárlaton izgalmas válogatást láthatunk a fotográfus ránk maradt képeiből.  
 
Ingyenes! 
2017.08.07
|


Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.