Balatoni madártávlat

Ahogy Radnóti felejthetetlen verssorai szólnak: „Ki gépen száll fölébe, annak térkép e táj…” Ám ha a Balaton-parton éppen nincs kéznél repülőgép, akkor sem kell nekikeseredni. A panorámacsodák szerelmeseinek a tó mindkét oldalát alaposan teletűzdelték kilátókkal. A legekből válogattunk.
A legeldugottabb – Ábrahámhegy 
 
Jól ki kell nyitnia a szemét annak, aki az ábrahámhegyi kilátót szeretné megtalálni, ugyanis az építők alaposan eldugták a tornyot a domboldal ágai-bogai közé. Azonban megéri kitartani, ugyanis szavakkal nem leírható az a csoda, ami a kilátó felső szintjéről elénk tárul: ritkán látjuk ennyire magasról a révfülöpi és a badacsonyi régiót! 
 
A legfényesebb – Balatonboglár 
 
A romantikázni vágyóknak a balatonboglári legendát, a domboldali Gömbkilátót ajánljuk teljes szívvel, ami nemcsak fergeteges dizájnjával, hanem varázslatos éjszakai kivilágításával is jócskán kitűnik az átlagból! Meg persze az elénk táruló látvány sem utolsó, sőt! 
 
A legmagasabb – Badacsony 
 
Tériszonyosoknak nem feltétlenül, de mindenki másnak kötelezővé tennénk a Balaton egyik jelképévé vált kalaphegye, a Badacsony megmászását. És bár a túra nem éppen könnyű, útközben a messze földön híres bazaltorgonák nyújtatnak vigaszt, a csúcsra érve pedig a lélegzetelállító látvány kárpótolja a kirándulót a meredek lejtőkért. Ugyanis a nemrég felújított badacsonyi Kisfaludy Sándor-kilátó a tópart legmagasabbja a maga 456 méterével. Rajta csak a – már nem konkrétan a Balatonnál, hanem a Keszthelyi-hegységben található –Batsányi-kilátó tesz túl, ahonnan 461 méter magasról kémlelhetjük a tájat. 
 
A legirodalmibb – Balatonfüred 
 
A Lóczi-barlangtól jelzett turistaút vezet fel a balatonfüredi Jókai-kilátóhoz a Tamás-hegyre, ahonnan a látvány szó szerint regénybe illő. Ugyanis nemcsak a kilátó neve őrzi a magyar irodalom jeles alakjának az emlékét, hanem az ösvényt is Jókai hőse után keresztelték Aranyember útjának. 
 
A legtudományosabb – Balatonföldvár 
 
Ha valaki igazán különleges nézelődésre vágyik, az válassza bátran a balatonföldvári kilátót, ahol nemcsak a panorámában, hanem a toronyban található interaktív hajózástörténeti kiállításban is gyönyörködhet: terepasztalok, makettek, szimulátorok mutatják be a balatoni hajózás történetét a kezdetektől napjainkig. 
 
A legújabb – Salföld 
 
A salföldi torony a Balaton-parttól kicsit messzebb, a Káli-medence egyik dombjára épült alig két éve. A tótól való távolsága azonban nem gátolja semmiben, sőt ide felmászva nemcsak, hogy rálátunk a hegyek között a magyar tengerre, hanem a mesebeli kis falut, a mellette elterülő öt bányatavat és szinte az egész dombságot beláthatjuk: Szentbékálla, Kékkút, Köveskál és Hegyestű jellegzetes csúcsa sem marad ki a sorból! 
Kurcz Orsi
2017.08.11
|


Film premierek

Az igazi törődés

norvég filmdráma, 102 perc, 2017

Űrvihar

amerikai katasztrófafilm, 109 perc, 2017

Nyírjuk ki Gunthert!

amerikai akcióvígjáték, 90 perc, 2017

Négyen a bank ellen

német krimivígjáték, 96 perc, 2016

Aurora Borealis - Északi fény

magyar filmdráma, 104 perc, 2017

anyám!

amerikai horror, 115 perc, 2017

A kis vámpír

angol-dán-német animációs film, 90 perc, 2017
Játék
Őserő, profizmus, életigenlés – ezekkel a szavakkal jellemezhető Dr. Lonnie Smith orgonista pályafutása.
Copyright © 2017 Minnetonka Lapkiadó Kft.