Bábképzetek. Németh Ilona színházi bábmunkái

Budapest, Műcsarnok, 2017. augusztus 23. - szeptember 24.
Németh Ilona bábjai „nemcsak a színészek kezében elevenednek meg, hanem akkor is élnek, ha alkotójuk egyszerűen csak odaülteti őket valahová: néznek bennünket, és ha hagyjuk, szavak nélkül is beszélgetni kezdenek velünk”.
A pályán a hatvanas években indult művész a mai napig színházi emberként dolgozik, bábosként, színészként, jelmez-, látvány-, de legfőképpen bábtervezőként. A Műcsarnokban most nyílt, Bábképzetek című kiállításon egy hosszú és rendkívül gazdag alkotói pálya legszebb darabjait láthatjuk, melyek végre akként mutatják be készítőjüket, aki mindig is volt: képzőművészként. 
 
Németh Ilona a hatvanas évek végén került kapcsolatba a színházzal, amikor alapítóként csatlakozott az Orfeóhoz, amely egyszerre volt politikai vitakör, önképzőkör és különféle műfajokban dolgozó aktív fiatalok művészeti csoportja. Németh a hatalom szemében gyanús Orfeo bábcsoportjában szeretett bele a bábszínházba, és bár soha nem politizált aktívan, éppen csoporttagsága miatt rúgták ki a Főiskoláról. Ezután évekig rajztanárként dolgozott, majd csatlakozott a korábban szintén orfeós Fodor Tamás által vezetett Stúdió „K” alkotóközösségéhez. A Stúdió „K”-sok közül többen a szolnoki színházba mentek a kilencvenes évek elején, és kezdetben színészpedagógiai szándékkal készítettek előadást bábokkal, majd (újra) felfedezték a bábszínházban rejlő lehetőségeket, vagyis hogy miként lehet gondolatokat közölni a látvány segítségével. 
 
Az újjáalakuló Stúdió „K”, amely az ezredfordulótól a magyar gyerekszínházak meghatározó műhelye lett, de közben nagyszerű felnőtt előadásokat is bemutat, Németh Ilona pályájának kiteljesedését jelentette, számos korszakos bábelőadást köszönhetünk nekik. A 2000-es évek végétől a bábok egyre inkább szerepet kaptak felnőtt előadásokban is, a 2010-es évekre pedig egyre határozottabban jelenik meg a képzőművészet nagy mesterei előtti tisztelgés Németh Ilona munkáiban, aki az utóbbi években már rendezőként is dolgozik.  
2017.08.21
|


Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.