Szilva, a lila „csodabogyó”

Az eddig reklámozott, akár varázsszernek is beillő gyümölcsök sorába most egy új tag érkezett, a késő nyár egyik legnagyobb szenzációja, a diétás, gyógyító és egyben fitneszédesség, a szilva! Alább soroljuk a képességeit!
Szilva és egészség

A meglepő módon a rózsafélék családjába tartozó gyümölcs nemcsak hűsít és élénkít a forró napokban, hanem a mindennapi egészségedre is kitűnő hatással van. Például jelentős mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, amik segítenek a rákmegelőzésben, és a szervezet belső és külső öregedését is lassítják. Továbbá a szilva egyes fajtái szuper A-vitamin- és béta-karotin-források, ezek pedig a bőr és a haj szépségéért, valamint a nyálkahártyák egészségéért felelnek.   
Est-tipp: Csak mosd! 
 
Sose pucold meg a szilvát, ha nem muszáj, hiszen nem a húsában, hanem a héjában található a legtöbb vitamin. Ha megszabadítod a héjától a gyümölcsöt, kevesebb csodaszerhez jut a szervezeted.  
 
Tudtad-e? 
 
A szilvát a népi gyógyászatban hashajtóként is használták, hiszen a benne lévő rostok, illetve a szorbit gyorsítják az anyagcserét. Vigyázni kell azonban, hogy szilvaevés előtt, illetve után körülbelül fél óráig ne igyál vizet, mert kellemetlen meglepetés érhet. A víz ugyanis fokozza a szilva hajtó hatását. A sárgabarack esetében ugyanez a helyzet, szintén érdemes betartani ezt az íratlan szabályt. 
 
Szilva a hétköznapokban 
 
Lila smoothie 
 
Kockára vágott barackkal és céklával vegyítve kitűnő frissítő és persze szuperegészséges koktélt varázsolhatsz magadnak, az elkészítési idő pedig maximum 10 perc! A megmosott, illetve felaprított gyümölcsöket a turmixgépben egy kis mézzel keverd össze, és töltsd pohárba! Fogyasztás előtt hűtsd le az üdítőt, vagy tegyél bele jeget, díszítésnek pedig citromfüvet vagy mentalevelet ajánlunk.  
 
Dzsem, forever! 
 
Ha imádod a lekvárokat, akkor itt az ideje, hogy lenyűgözzünk: házilag is elkészítheted a kedvenc dzsemjeidet, például szilvából is! Ráadásul az otthon főzött nyalánkságok esetében – szemben a boltikkal – legalább tudod, hogy miből készültek! 
 
Mosd, magozd, darabold a szilvát, majd főzd péppé ízlés szerint meghintve cukorral egy nagy lábosban! Körülbelül 20 perc főzés után pedig töltsd bele előre kiforrázott (forró vízzel fertőtlenített) befőttes üvegekbe a főzetet, és zárd le celofánnal! Az üvegcséket ezután takard be egy meleg takaróval pár napra! Ha kihűltek, mehetnek a kamrába! 
 
Édesszájúaknak 
 
Nem elég a lekvár? Vagy csak gyorsabb finomságra vágysz? Akkor próbáld ki a szilvás piskótát, a lila muffint vagy a szilvapudingot! Ezek mind egyszerű, de nagyszerű édességek, amiket ráadásul a bennük található gyümölcs igazi fitneszfalatokká tesz! 
 
Tudtad-e? 
 
A szilvás süteményekhez leggyakrabban fahéjat is használnak, hiszen ez az ízkombináció isteni! Próbáltad már? 
 
Est-tipp: Ismered a szilvaolajat? 
 
Hasonlóképpen, mint a barack és a szőlő magjából, értékes olajat nyerhetünk ki a szilváéból is. A marcipános illatú szilvamagolajat nyugtató hatása miatt többek között masszírozáshoz használják, de ajánlják hidratálásra is, ugyanis pillanatok alatt új életet lehet a száraz, repedezett bőrbe! 
 


Játék
„All you need is love” énekli a Beatles 1967-ben nemcsak koncerteken, a rádióban, de már a televízióban is. Az első egész világot behálózó élő tévéközvetítést több mint négyszáz millióan nézik izgatottan a Földön.
Copyright © 2017 Minnetonka Lapkiadó Kft.