Hősök neje

Budapest, Platán Galéria, 2017. augusztus 31. - szeptember 28.
Izgalmas kortárs művészeti kiállítás nyílik augusztus 31-én, este 7 órakor a Lengyel Intézet LATARKA Galériájában. A Lilith Öröksége művészeti csoport tárlata arra a kérdésre keresi a választ, hogy hol vannak a Hősök terén álló hősök feleségei.
Kicsit konkrétabban, hogy miért nem jelennek meg az oktatásban és a közgondolkodásban kellő súllyal történelmünk fontos női szereplői. Tudjuk-e kapásból, ki volt Gizella királyné, Laszkarisz Mária vagy Prodjebrád Katalin? Ugye, nem igazán? Pedig fontos királyainknak voltak a feleségei, országunk királynői, akik ennek ellenére alulreprezentált résztvevői történelmünknek. 
 
A Hősök tere szoborparkja minden magyar fejében ott él, egyben a turisták kedvelt szelfihelyszíne is. „Ezek a szobrok mára mind médiumukban, mind antropológiailag, hermeneutikailag megkövültek. De minden sikeres férfi mögött áll egy nő, tartja a mondás. A látogatók elfogadják, a magyarok együtt élnek a Hősök tere képével, és meg sem kérdőjelezik, fel se merül bennük, hogy hol vannak a hősök nejei” – szegezi nekünk a festőnőkből álló képzőművészeti csoport, amely arra tesz kísérletet, hogy sajátos emlékművet állítson hőseink feleségeinek, beemelve őket a patriarchális kultúrtörténetbe. 
 
A Lilith Öröksége hat festőnő összefogásával alakult, akiknek művészete különbözik ugyan, de egytől egyig fontosnak tartják, hogy nők, vagyis a nőművészetet és a festőnők történetét tiszteletben tartva csoportosultak. A névválasztás hosszas közös gondolkozás eredménye: egyes nézetek szerint Lilith volt Ádám első párja, akit Isten Ádámhoz hasonlóan – egyenrangú félként – a földből teremtett, nem pedig a férfi testéből. A csoport jelenlegi tagjai Kusovszky Bea, Fajgerné Dudás Andrea és Oláh Orsolya.  
 
2017.08.28
|


Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.