66. fok, északi szélesség

Budapest, Magyar Természettudományi Múzeum, 2017. augusztus 28. - október 2.
Finnország állami függetlenségének századik évfordulója alkalmából rendezte meg a Finn Nagykövetség az egész éven át tartó Suomi 100 programsorozatot, amelynek keretében izgalmas fotókiállítás nyílt a napokban a Magyar Természettudományi Múzeumban.
Finnország területének körülbelül egyharmada az északi sarkkörön túl fekszik, az országnak ez a régiója és egyben tartománya Lappföld, ahol a finn lakosságnak alig három százaléka él. Vagyis messze ez a legritkábban lakott területe az országnak, élővilága azonban – részben éppen ezért – rendkívül színes. 
 
A tőlünk nézve távolinak és ridegnek tűnő Lappföld gazdag és változatos tájakat és élővilágot rejt, erről mesélnek nekünk Timár József természetfotós lélegzetelállító képei. A művész 2000 és 2006 közötti finnországi útjai során készítette fotóit a szikrázó hórétegről, a nyári világos éjszakákról, valamint az arktikus körülményekhez alkalmazkodott növényekről és állatokról. A természetfotókat az alkotó elbeszélései, magyarázatai és történetei egészítik ki a tárlaton. 
2017.08.28
|


Játék
Felismernél egy gyilkost, ha elsétálna melletted az utcán? Georg Büchner Woyzeck című drámáját két korabeli gyilkosságról megjelent cikk ihlette.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.