Elkezdődött a huszadik Vásárhelyi Kerámia Szimpózium

Tizenhárom művész részvételével kedden kezdetét vette Hódmezővásárhelyen a jubileumi, huszadik Vásárhelyi Kerámia Szimpózium.
Az Európában is egyedülálló szakmai - porcelán- és kerámiagyártó - hátteret kihasználva a hódmezővásárhelyi önkormányzat a helyi cégekkel közösen 1997-ben hozta létre a Vásárhelyi Kerámia Szimpóziumot. A szimpózium évente egy alkalommal öt-hat hétig ad lehetőséget a pályázat útján kiválasztott magyar és külföldi alkotóknak kísérleti, elmélyült munkára. A magas szakmai ismeretekkel és jó ízléssel felvértezett tehetséges művészek jelenléte garantálja, hogy a szimpóziumokon készült alkotások nemcsak különleges esztétikai élményt jelentenek azok nézőinek - minden évben a bemutatkozó kiállításokon -, hanem olyan értékkel is bírnak, melyek a helyi és az egyetemes ipar-, valamint művészettörténet számára jelentősek. 
 
A szimpózium résztvevői a vásárhelyi hagyományokat továbbörökítve a modern gondolkodásmód legkifinomultabb eszközeivel is képesek páratlan formai és tematikus változatossággal megragadni az anyag megformálásának művészetét. 
 
A huszadik jubileum alkalmából, a szervezők a korábbi évektől eltérően nem pályázat útján választották ki a művészeket, hanem a korábban már a városban dolgozó keramikusokat hívtak vissza. Tizenhárom keramikus dolgozik az október 8-ig tartó szimpóziumon, köztük a Nemzet Művésze, a Munkácsy- és Kossuth-díjas Schrammel Imre, több határon túli magyar alkotó és a Németországból érkező Roswitha Geyer. 
 
(MTI) 
2017.09.06
|


Játék
Az idei Ünnepi Könyvhétre jelentette meg a Kossuth Kiadó Muszatics Péter Bécs, Budapest, Hollywood című könyvét, melyben a szerző a múlt század eleji Hollywoodba kalauzolja az olvasót, ahol a Közép-Európából származó alkotók jelentős hatással voltak az amerikai filmgyártásra.
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.