Beethoven életét bemutató múzeum nyílik Bécsben

Beethoven életét bemutató múzeum nyílik Bécs Döbling negyedében, a zeneszerző egyik hajdani lakásában. Az új múzeumban a kiállítótermek mellett egy koncertterem is helyet kap.
Beethoven életének kétharmadát Bécsben töltötte, többek között az átalakításra váró döblingi ingatlanban is lakott egykor, amely korábban pékműhely volt. Feltehetően a döblingi házban született a Fidelio néhány alapeleme, valamint a Vihar néven híressé vált D-moll szonáta.Beethoven itt írta 1802-ben a testvéreinek szánt heiligenstadti végrendeletet, mivel kétségbeesett elhatalmasodó süketsége miatt. A házat 1967-ben Bécs városa megvásárolta és a zeneszerző előtt tisztelegve emlékhelyet rendeztek be.  
 
Beethoven egykori bécsi lakását jelenleg a Wien Museum bérli. Az intézet igazgatója, Matti Bunzl tájékoztatása szerint „valódi Beethoven-múzeumot" rendeznek majd be, kiemelten foglalkoznak a zeneszerző halláskárosodásával, a polgári és a nemesi élet közötti vívódásaival, dührohamaival, felvilágosult gondolkodásának jegyeivel, valamint a korabeli társadalmi rétegek közötti kapcsolatokkal. Kitérnek arra is, hogy a zeneszerző műveit miképpen használták fel politikai célokra. 
 
(MTI) 
2017.09.06
|


Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.