Szüretelj velünk!

Az ősz talán egyik legnagyobb bulija a szüreti felvonulás és bál, mely hagyomány évszázadok óta él a népi kultúrában. Szeptembertől október közepéig kisebb-nagyobb településeken, faluban és városban egyaránt a szőlőt és a bort éltető mulatságokba csöppenhetünk.

Kapcsolódó cikkek

Ajánlónkban bemutatunk néhányat a legparádésabbak közül. Válaszd ki te is a kedvencedet, és irány ünnepelni az istenek nedűjét a legszebb hazai borvidékeken! 
 
Szekszárd – 2017. szeptember 14–17. 
 
A Szekszárdi Szüreti Napok összművészeti fesztiválján igényes programokkal, kiállításokkal, koncertekkel, hagyományőrző kézművesvásárral, szüreti felvonulással várják a vendégeket.  
 
Gyöngyös – 2017. szeptember 15–17. 
 
A Mátrai Szüreti Napok és Fehérbor Fesztivál látogatói megkóstolhatják a Mátrai Borvidék illatos, könnyed borait, miközben színvonalas szórakoztató, kulturális és folklór programok zajlanak.  
 
Villány – 2017. október 6–8. 
 
Idén 30. alkalommal indul útjára a Villányi Vörösbor Fesztivál, ami megegyezik a helyi szürettel: borkóstolókkal, érdekes előadásokkal és szuper koncertekkel várnak mindenkit! 
 
Ábrahámhegy – 2017. október 7. 
 
Hatalmas szüreti kaland vár a Balaton partján is a Balaton-felvidék lábánál, ahonnan még a Badacsony szőlőlankáit is beláthatod. Szőlővel díszített fogatok, betyárok, lovasok és sok-sok kóstolnivaló, persze hamisítatlan balatoni ízekkel! 
 
Tokaj – 2017. október 8–10. 
 
A magyar borok fővárosában 1932 óta október elején tartják a Szüreti Napokat, felvonulással, főzőversennyel és egyéb gasztronómiai kalandokkal tarkítva. 
 
Tudtad-e? 
 
Nem szeretnénk, hogy felkészületlenül találd magad a szüreti mulatságok kellős közepén, ezért elárulunk néhány titkot, amit nagyon fontos tudnod, mielőtt szabadjára engeded magadban a boristent: 
 
Mi az a baksus figura? 
 
A szüreti menet elején általában egy hordó tetejére ültetett, keresztbe tett lábú bábú. Jelképesen ő vezeti a menetet és őrzi a mögötte érkező szőlőkoszorút. 
 
Lisztes, kormos… menekülj! 
 
A szüreti felvonulás számos izgalmat rejt, ezek között van például a kormos és a lisztesek felbukkanása a menetben. A kormos koromcsíkot ken az arcodra, a lisztes gyerekek pedig kicsit megszórnak liszttel, de nyugi, mindez csak móka, vedd ezt amolyan régi idők partisminkjének. Elfutni pedig felesleges, mert úgyis utolérnek. 
 
Bor- és szőlőszentelés 
 
Az akár több órásra is nyúló felvonulás közben többször is megáll a menet: hol pogácsát, hol pálinkát kóstolni, hol pedig azért, hogy táncra perdüljenek. A mulatság utolsó szakaszában pedig azért tartanak pihenőt a templom előtt, hogy áldást kérjenek az idei termésre, vagyis a szőlőre és persze a borra. 
 
Pesti Est-tipp: Hogy ne keverd a szezont a fazonnal! 
 
Must és murci 
 
Sokan nem tudják, de van különbség a kettő között! Például az, hogy ha kocsival jöttél, akkor csak a mustot szabad megkóstolnod. Ugyanis, míg az előbbi tulajdonképpen friss szőlőlé, a murci már erjedésben lévő, vagy félig erjedt újbor. 
Kurcz Orsi
2017.09.11
|


Játék
2018-ban visszatért Budapestre a Murder – A Gyilkos Tárlat című kiállítás, ami közel 1000 m2-es kiállítótéren, 21 szobán keresztül mutatja be az elmúlt évszázadok leghíresebb gyilkosságait.
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.