„A cápák csak a bónusz” - Johannes Roberts

A Pesti Est exkluzív interjúja
A nyár meglepetéssikere volt Amerikában a 47 méter mélyen című, víz alatt játszódó, cápás horror, ami végre a magyar mozikba is eljut. Telefonon faggattuk ki Johannes Roberts rendezőt a film hátteréről, és már a folytatásról is árulkodott nekünk.

41 éves.

 

Ő rendezte a világ első direkt mobiltelefonra szánt sorozatát.

 

Már 23 éves kora óta rendez.

A cápákat ketrecből nézős túrák valóban léteznek? Legálisan befizethetsz rájuk? 
 
Mexikóban és Dél-Afrikában tényleg befizethetsz egy ilyen túrára, ráadásul teljesen legálisan. A filmünkben látottakhoz képest egyetlen változás van: a valóságban tilos a cápákat véres húsokat a vízbe dobálva odavonzani. Ez a része a dolognak illegális, mivel ha megszokják az etetést, bármikor közelebb merészkednek majd az emberekhez. 
 
Magad is kipróbáltad már? 
 
Érdekelt a dolog, de még nem vettem rá magam. Pedig jó mókának tűnik. Eddig csak tigriscápákhoz kerültem közel egy merülés során, de ők messze nem olyan nagyok, mint a filmben látott fehér cápák, és messze nem annyira veszélyesek. 
 
Mi adta az inspirációt a történethez? 
 
Magam is búvárkodom, és az érzés, amikor ott vagy lent a nagy kékségben, fogalmad sincs arról, hogy mi merre van, az nagyon félelmetes tud lenni. Egyiptomban éltem át ezt. Egyszerre volt rémisztő és csodás. A fő vágyam nem az volt, hogy cápás horrort készítsek, hanem egy víz alatt játszódó filmet akartam forgatni. A cápák csak a bónusz. 
 
Ez azért egy drága műfaj, a 47 méter mélyen mégis alig ötmillió dollárból készült. Hogy tudtátok ennyiből megoldani? 
 
Senki sem kereste magát agyon ezzel a munkával, és az, hogy nagyjából egyetlen tartályban forgattuk a film nagy részét, segített csökkenteni a költségeket.  
 
A nyílt tengeren mennyit forgattatok? 
 
Amikor a hajót helikopterről filmeztük, azt valóban az óceánon vettük fel. A többi mind tartály. 
 
Nehéz megteremteni az óceánt egy tartályban? 
 
Kellett trükköznünk hozzá. Tejet öntöttünk a vízbe, hogy zavarosabb legyen, és rengeteg brokkolit szórtunk bele, ami erősen emlékeztet a hínárra és a moszatokra a tenger alján. Annyi, hogy a brokkoli a vízben hamar rohadni kezd, ezért pár nap után elképesztő bűzben kellett forgatnunk. Hidd el, nem volt kellemes. 
 
Minden filmbéli cápa CGI-jal készült? 
 
Igen. Tanultunk Spielbergék hibájából, nem használtunk robotcápát. (nevet) Egyedül a szemkinyomós résznél láthatsz egy műcápát, valamint volt egy műanyag cápafejünk, amit arra használtunk, hogy a cápa erővel nekimehessen dolgoknak a víz alatt, de ezt mindig finomítottuk CGI-jal. 
 
A főszereplőid, Mandy Moore és Claire Holt hogy állt a búvárkodással a film előtt? 
 
A film kedvéért tanultak meg búvárkodni. Kemény felkészülési időszak volt, és mi mindenben támogattuk őket. 
 
Jól sejtem, hogy a búvármaszknak köszönhetően sok jelenetben kaszkadőrök helyettesítették őket? 
 
Igen, de jelen esetben nem az akciójelenetek miatt vettük igénybe a kaszkadőrök munkáját. Egy nap csak bizonyos időt tölthet egy ember víz alatt, forgatni viszont ennél többet kell, ezért a filmben a közeliknél a színészeket láthatod, a távolabbi felvételeknél pedig nagyrészt kaszkadőrökkel, profi búvárokkal dolgoztunk. Két hónapig forgattunk, vigyáznunk kellett a színészeinkre. 
 
Miért Matthew Modine-t választottad a hajóskapitány szerepére? Nem lett volna logikusabb egy mexikói színész? 
 
Az egyik színész ügynöke jelezte, hogy Matthew is nála van, és éppen ráér, és ha az ember megszerezheti Matthew Modine-t, akkor meg kell szerezni Matthew Modine-t. Elképesztő figura, csodás hollywoodi sztorikkal szórakoztatott minket. 
 
Nem titok, hogy már dolgozol a folytatáson, a 48 méter mélyen című filmen. Arról mit árulhatsz el? 
 
Teljesen új szereplőgárda lesz, senki sem tér vissza az első részből. Ezúttal a szereplők víz alatti barlangokban búvárkodnak majd. Olyan lesz, mint A barlang című film, csak cápákkal.  
 
Nyáron fejezted be a Hívatlanok folytatásának forgatását. Mi újat tudsz hozzátenni ahhoz, amit az első részben láttunk? 
 
Nem folytatásról, hanem rebootról van szó. Újraindítjuk a franchise-t, benne lesz a három maszkos idegen. Nagyon cool, retró atmoszférája lesz, olyasmire gondolj, mint John Carpenter filmjei voltak a nyolcvanas évek első felében. Az autókra és a retró zenére nagy hangsúlyt fektettünk.  
 
Úgy tudom, kis híja volt, hogy a film mozibemutató helyett egyből DVD-n jöjjön ki. Elmesélnéd, mi történt? 
 
Manapság nagyon sokba kerül mozikba küldeni egy filmet, a Weinstein Companynek pedig épp pénzügyi gondjai vannak, és mivel nem voltak biztosak a sikerben, nem mertek költeni rá. Már le is gyártották a DVD-ket, amikor egy másik forgalmazó jelezte, hogy látnak fantáziát a filmben, és bemutatják mozikban. Nagyjából egy hétig kint is volt a boltokban DVD-n, utólag szedették be a példányokat… Jó döntés volt, rengeteg pénzt hozott a film. 
 
Tulu
2017.09.18
|


Film premierek

Mamma Mia! Sose hagyjuk abba

amerikai musical, 114 perc, 2018
Játék
A nagy sikerű akció-thriller sorozat legújabb részében Ethan Hunt (Tom Cruise) és az IMF csapat néhány ismerős szövetségessel együtt fut versenyt az idővel egy balul elsült küldetés után…
Filmek a TV-ben
18:15
Hans Christian Andersen: Életem története 2.
amerikai családi kalandfilm, 2003
18:20
Brazilok
magyar vígjáték, 2017
18:30
Harmonium
japán filmdráma, 2016 (feliratos)
18:45
Támadás a Fehér Ház ellen
amerikai akciófilm, 2013 (ism.)
18:50
Mint a hurrikán
amerikai vígjáték, 1999
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.